Radulović: Zaustavićemo haos u urbanizmu

Radulović je ostao pri stavu da je ovo dobar predlog zakona kojim se smanjuju administrativne procedure, poboljšava kvalitet prostornog planiranja i uvodi lična odgovornost planera i arhitekata koji će za sve greške odgovarati imenom i licencom. On je naveo da je u planiranju sada haos i da se mora zaštiti prostor što je cilj ovog zakona
77 pregleda 8 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Goran Kapor
Pavle Radulović, Foto: Goran Kapor
Ažurirano: 19.04.2017. 18:20h

Predlog zakona o planiranju i izgradnji biće dostavljen Skupštini kada budemo zadovoljni konačnim tekstom, kazao je ministar održivog razvoja Pavle Radulović na jučerašnjem okruglom stolu u Privrednoj komori.

Predstavnici opština, Inžinjerske i Komore arhitekata, i investitori iznijeli su veliki broj primjedbi na predlog zakona i zatražili njegovo povlačenje i izradu novog kao nacrta koji bi prošao javnu raspravu. Oni su podsjetili da je prošle godine na javnoj raspravi bio nacrt zakona sa sličnim imenom, ali u suštini potpuno različit.

Radulović je ostao pri stavu da je ovo dobar predlog zakona kojim se smanjuju administrativne procedure, poboljšava kvalitet prostornog planiranja i uvodi lična odgovornost planera i arhitekata koji će za sve greške odgovarati imenom i licencom. On je naveo da je u planiranju sada haos i da se mora zaštiti prostor što je cilj ovog zakona.

Predlog zakona predviđa da u Crnoj Gori postoje samo dva plana prostorni i regulacioni plan, odnosno ukidaju se opštinski prostorni i urbanistički planovi. Građevinska dozvola prestaje da bude upravni akt, a sve dozvole za stalne i privremene objekte izdaje Ministarstvo. Zakon definiše da sprovođenje ovih planova predstavlja javni interes, što olakšava ekspropijaciju privatne imovine za sve ono što je predviđeno tim planovima.

Iako je postojećim zakonom planirano ukidanje naknada za komunalno opremanje do 2020. godine, one se ponovo uvode, ali, kako je saopšteno, plaćaće se stvarni troškovi za komunalnu infrastrukturu za taj objekat ili lokaciju. Novina je i da licence za planere više neće izdavati komore već Vlada.

Predsjednik Inženjerske komore Boris Ostojić kazao je da su sve strukovne komore na zajedničkom sastanku donijele zaključke da je ovaj predlog zakona različit od nacrta koji je bio na javnoj raspravi, da je u suprotnosti sa evropskom poveljom, da ne nudi suštinsko unaprijeđenje stanja u prostornom planiranju, da ga treba povući iz procedure i da stručni timovi Ministarstva i komora pripreme novi nacrt.

Maja Velimirović-Petrović iz Komore arhitekata kazala je da su rješenja loša, neodređena i neprihvatljiva, da je suprotna evropskim principima o decentralizaciji i da ovako zamišljen sistem neče funkcionisati.

Radulović je tražio da mu se primjedbe pismeno dostave i da će sve, kako je kazao, suvisle koje unaprijeđuju zakon prihvatiti. On je naveo da nije tačno da će planeri izgubiti posao jer će postojati samo dva plana, jer sada i za objekte do 200 kvadrata površine uvode obaveze projekta, revizije projekta i nadzora.

Ministar je kazao da se predlogu zakona protive planeri kako bi zaštitili monopol nad prostorom koji sada imaju. Pitao je predstavnike komora da li su zadovoljni kako sada izgleda prostor Crne Gore.

Velimirović-Petrović se saglasila je prostor značajno narušen, ali da planeri snose samo dio odgovornosti a država koja je sve to trebala kontrolisati najveću odgovornost. Radulović je odgovorio da planeri koji nisu poštovali pravila struke snose cijelu odgovornost.

“Zamislite da neko u Njemačkoj kaže planeru ajde udari mi pečat ovdje hoću nešto da gradim. Prije bi vam dao bubreg nego da stavi pečat na nešto što nije u skladu sa strukom. Takav odnos prema prostoru želimo da izgradimo i kod nas”, kazao je Radulović.

Nakon toga razvila se rasprava da li su planeri sami obrađivali projekte i planove, ili su investitori obrađivali planere i službenike.

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević kazao je da iz zakona treba izbrisati da će katastri po službenoj dužnosti podijeliti parcele ako se vlasnici ne dogovore u roku od šest mjeseci, jer oni to mogu da rade samo po nečijoj prijavi, kao i da nemaju katastre podzemnih instalacija jer im te podatke nešalju komunalna i javna preduzeća koja ih imaju. On je naveo da ne zna kako će to biti završeno u naredne tri godine koliko traje prelazni preriod do pune primjene zakona.

Radulović je kazao da će sve morati da se završi i da će katastar biti nosilac svih karata i podataka o lokacijama.

Živa rasprava bila je između sekretar za finansije Glavnog grada Miomira Jakšića i vlasnika Zetagradnje Blagote Radovića. Jakšić je zamjerio da se predlogom zakona opštinama uvode obaveze o gradnji infrastrukture, ali da im se uskraćuje novac jer će komunalije moći da naplate samo za ono što je na toj lokaciji.

“Mi gradimo i objekte opšte komunalne potrošnje, kao što su mostovi, nadvožnjaci, parkinzi, parkovi, kolektor, deponija,... a te troškove sada nećemo moći ukalkulisati u naknadu. Iz drugih prohoda to nećemo moći finansirati jer je zakonom o finansiranju lokalnoj samoupravi definisano koji prihod se gdje može trošiti. Takođe, većina opština je u deficitu”, kazao je Jakšić.

Blagota Radović je zabrinut što država odustaje od ukidanja komunalija, i da je njegovo iskustvo da će opštine naći način da investitorima ukalkulišu i što treba i što netreba.

“Kada ste uveli veći porez na nekretnine, saopšteno je da se to radi jer se ukidaju komunalije a sada ih vraćate. Opštine će dobiti dupli novac. U već uređenim zonama sa svom komunalnom infrastruktorom trošak opštine za naš objekat je da izgradi nekoliko cijevi od dvadesetak metara što može da košta 20.000 eura a nama za komunalije naplate 2,3 miliona eura”, kazao je Radović obraćajući se “prijatelju” Jakšiću.

Jakšić je odgovorio da oni tim novcem grade opšte komunalne objekte na drugim lokacijama, ali da to prema ovom predlogu više neće moći da rade.

Ministar je kazao da će ekonomske analize za svaki plan i lokaciju pokazati stvarne troškove za komunalno opremanje i da će investitiri to platiti. On je naveo da se komunalije plaćaju na ovakav ili neki drugi način u svim zemljama, kao i da sadašnji porez na nekretnine nije veliki.

Kaluđerović: Novi zakon je zbog Buljarice

Predstavnik Opštine Budva Ninislav Kaluđerović kazao je da je Vlada uradila ovaj predlog zbog najavljenih projekata na Buljarici i Jazu gdje investitorima ne može ispuniti oni što je obećala po sadašnjem zakonu.

Za izgradnju velikog stambenog i turističkog naselja na Buljarici zainteresovana je katarska kompanija CDCI, ali je problem dio privatnog zemljišta kojeg je Vlada drugim zakonom pokušala nasilno da eksproprijiše.

Za izradu plana za Buljaricu izabran je Republički zavod za urbanizam i projektovanje, čiji je vlasnik premijerov brat Aco Đukanovića, njihova sestra Ana Đukanović pojavljuje se ispred investitora, a premijer Milo Đukanović je potpisao predlog zakon o eksproprijaciji.

“Ako mislite da je mali Perica sjeo da napiše zakon da bi gradio na Buljarici i Jazu varate se”, kazao je ministar Radulović.

Bonus video: