Štite interese uoči privatizacije

“Ako sporovi izađu van okvira CG, pred međunarodnim sudovima će nas zastupati beogradski advokat Dragan Krgović”
160 pregleda 4 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Ulcinjska rivijera
Ada Bojana, Foto: Ulcinjska rivijera
Ažurirano: 11.04.2017. 17:19h

Udruženje akcionara Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera angažovalo je advokata Zoran Čelebića iz Podgorice u cilju zaštite svojih interesa u predstojećem postupku privatizacije.

"U susret privatizacionim procesima, a u cillju zaštite interesa svojih članova angažovali smo advokata Zoran Čelebića iz Podgorice. Udruženje se, ipak, nada će kroz dijalog sa Vladom doći do rješenja prihvatljivog za sve akcionare i da neće doći do iscrpljujućih sudskih procesa”, saopštili su juče predsjednik Udruženja Miroslav Jeličić i koordinator te organizacije za Crnu Goru Tripko Krgović.

Uprava HTP "Ulcinjska rivijera" zakazala je za 27. april ove godine vanrednu skupštinu akcionara. Na sjednici bi trebalo da se donese odluka o izdavanju u dugoročni zakup djelova imovine tog preduzeća, na period do 30 godina.

Radi se o izdavanju ulcinjskih hotela Belvi, Olimpic i kampa Neptun, za koje je zainteresovana hrvatska mendžment kompanija za hotele Karisma Hotels Adriatic.

Ta kompanija nastala je u maju 2013. vlasničkim povezivanjem Agrokora, u vlasništvu biznismena Ivice Todorića, sa meksičkim hotelskim lancem Karisma i jednim od najvećih svjetskih turoperatora TUI. Agrokor je u dužničkoj krizi koja je potresla Hrvatsku i zbog čega je donesen Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, poznatiji kao “lex Agrokor”.

Mali akcionari zalažu se za privatizaciju Ulcinjske rivijere, ali, kako kažu, ne i za izdavanje imovine kako to predlaže država, jer se boje tihe prodaje preduzeća bez novca.

“Ukoliko do sporova ipak dođe i oni izađu van okvira Crne Gore, pred međunarodnim sudovima naše interese će zastupati poznati beogradski advokat Dragan Krgović. Podsjećamo da manjinski akcionari u Ulcinjskoj rivijeri imaju oko 37 odsto vlasništva, odnosno 37 miliona eura vrijednosti po knjigama. Od tog iznosa, 15 miliona eura se nalazi u rukama 3.000 Ulcinjana, bivših zaposlenih i onih koji su ulagali vaučere. Sprovođenjem pravnog nasilja kroz nezakoniti dugoročni zakup akcije bi bile obezvrijeđene”, zaključili su Jeličić i Krgović.

Nagomilani gubici Ulcinjske iznose oko 863 hiljade eura

Ulcinjska rivijera je na kraju prošle godine imala neto dobit od 3.814 eura, što je 40 odsto manje nego 2015, pokazuje izvještaj o poslovanju objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosi (KHOV). Prihodi kompanije su smanjeni pet odsto na 2.859.134 eura.

Neraspoređena dobit je 26.130 eura, a akumulirani gubitak 863.796 eura.

Dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 2.686.307 eura, kratkoročna 714.405 eura, a odložene poreske obaveze 455.453 eura.

Prema podacima CDA, Fond PIO ima oko 25,3 odsto akcija Ulcinjske rivijere, Fond za obeštećenje 12 odsto, Vlada 10,14 odsto, Zavod za zapošljavanje 8,43 odsto, Investiciono-razvojni fond 7,6 odsto, fond Trend 4,24 odsto, Atlas mont 2,3 odsto, Unipred Bijelo Polje 1,14 odsto, dok je po dva odsto akcija sakriveno iza CK i EK zbirnih kastodi računa.

Bonus video: