Ako svi dakićevci tuže, država plaća 80 miliona

Potraživanja bivših radnika “Dakića” premašila su ukupan iznos od 50 miliona eura
321 pregleda 31 komentar(a)
dakićevci, Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
dakićevci, Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.02.2017. 06:24h

Pet bivših radnika “Radoja Dakića”, dobilo je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, poslije skoro sedam godina, spor protiv Vlade koja mora da im isplati ukupno oko 217.300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Oni će dobiti i po 2.000 eura kao naknadu štete, budući da je država sredinom prošle godine priznala grešku i pristala na astronomska poravnanja. Oko 1.800 radnika bivše fabrike mašina više od deceniju ne može da naplati potraživanja po pravosnažnoj presudi crnogorskih sudova. Njihovo potraživanje tokom višegodišnje vladavine bivšeg premijera Mila Đukanovića svakog mjeseca se povećavalo za 200.000 eura i sa kamatama premašilo ukupan iznos od 50 miliona eura.

Prva presuda u korist pet bivših radnika Dragomira Bulatovića, Rajka Bulatovića, Miodraga Lekića, Veselina Rešetara i Dejana Šabeljića donijeta je krajem novembra prošle godine, ali je konačan otpravak nakon ispravljenih grešaka objavljen 16. februara.

Zastupnik radnika pred Evropskim sudom Dragan Prelević rekao je da je taj sud jednoglasno donio odluku u korist pet bivših radnika “Dakića”.

“Vlada je obavezana da iz svojih sredstava u roku od tri mjeseca isplati sve iznose po domaćim pravosnažnim presudama koje su predmet izvršenja, kao i dodatni iznos od po 2.000 eura na ime nematerijalne štete i troškova.

Odluka suda je zasnovana na izjavama strana o mirnom rješavanju spora, koje je prihvatila i Vlada preko svog zastupnika pred Sudom za ljudska prava“, rekao je Prelević „Vijestima“.

Ova odluka, kako je istakao, je od velikog značaja jer od sada predstavlja utemeljenu praksu Evropskog suda za svaki sljedeći slučaj po istom osnovu, a u korist svih radnika koji imaju nenaplaćena potraživanja.

Ako bi se svih 1.800 bivših radnika obratilo Strazburu, odluka bi za njih bila kao i za ovu petoricu. To znači da bi Vlada trebalo da im isplati preko 80 miliona eura.

Prelević zastupa još 369 radnika “Dakića” pred sudom u Strazburu.

„Nakon ove odluke suda naplata ukupnih potraživanja i svih ostalih bivših radnika 'Radoje Dakić' je praktično izvjesna, a samo od Vlade zavisi kada i kako će biti isplaćena. Smatramo da Vlada ovim povodom treba da ozbiljno razmotri način mirnog rješavanja spora sa svim ostalim bivšim radnicima 'Radoja Dakića', te da kao većinski vlasnik dužnika predloži način za izmirenje svih obaveza, prije nego što na to bude obavezana sljedećim odlukama suda“, kazao je Prelević.

Poslije ove odluke suda u Strazburu, kako je objasnio, niko od povjerilaca, bivših radnika, nije zakasnio da ostvari svoja prava na način kao što je to uradilo pet radnika, samo što će u redovnoj proceduri morati da se prvo obrate Ustavnom sudu Crne Gore pa onda Evropskom sudu. Saglasnost u ime države da u roku od tri mjeseca pet bivših radnika bude isplaćeno potpisala je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom Valentina Pavličić. Odjeljenjem Evropskog suda u ovom sporu predsjedavao je sudija Valeriu Gritco, uz kojeg su bili Nebojša Vučinić i Stephanie Mourou-Vikstrom.

Dio bivših radnika dobiće zarade sa zakašnjenjem od 20 godina

Dakićevci koji godinama protestuju podgoričkim ulicama zbog neizvršavanja presude, zadovoljni su presudom Evropskog suda. Od premijera Duška Markovića i ministra pravde Zorana Pažina, koji je kao bivši zastupnik Crne Gore u Strazburu i upoznat sa ovim predmetom očekuju hitno postupanje. Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca-bivših radnika Milan Vukčević istakao je da se pokazalo ko zna koji put „da je pravda spora, ali dostižna“.

„Očekivanja da će Evropski sud za ljudska prava presuditi u našu korist obistinila su se i to je objavljeno danas na Međunarodni dan socijalne pravde“, dodao je Vukčević. On je naveo da će određeni broj bivših radnika dobiti zarade sa zakašnjenjem od 20 godina, budući da vlasti nijesu preuzele neophodne mjere za izvršenje konačne pravosnažne presude iz 2005. godine. On je naveo da među povjeriocima imaju i kolegu kojem su oba roditelja radila u „Radoje Dakiću“. „Tako da se toj porodici danas duguje 231 zarada, plus dosuđena kamata što je oko 100.000 eura“, zaključio je Vukčević.

Bonus video: