Povlašćeni dobili 2,3 miliona eura

Hidroenergija je prošle godine dobila 1,8 miliona eura, Sinerdži 212,15 hiljada, Igma enerdži 218,4 hiljade, a Kronor 43,9 hiljada
227 pregleda 0 komentar(a)
hidroelektrana, Foto: Shutterstock
hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2017. 21:05h

Povlašćenim proizvođačima električne energije u prošloj godini isplaćeno je 2.299.531 euro na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE). Iz COTEE su “Vijestima” kazali da su povlašćeni proizvođači, odnosno male hidroelektrane (mHE), prošle godine ukupno proizveli 43.685.561 kilovat-sati (kWh) struje. Od ukupnog iznosa podsticaja, najviše je dobila Hidroenergija Montenegro, 1.825.053 eura. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz CRPS, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital (osnivač Oleg Obradović). Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

Sinerdži je dobio 212,15 hiljada eura, Igma enerdži 218,4 hiljade, a Kronor 43,9 hiljada eura.

Osnivači Sinerdžija su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Vlasnik firme Igma enerdži je Igma Grand Igora Mašovića, brata gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića.

Kronor je status povlašćenog proizvođača dobio 24. novembra prošle godine, za mHE Jara u Plavu. Osnivači Kronora su Kroling (osnivač Željko Mišković), Mont Hidro (osnivač Predrag Bajović) i Normal company Žarka Burića.

Ministarstvo ekonomije je u srijedu 3,5 puta povećalo naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije, odnosno sa 0,129 centi za kWh na 0,473 centa. Prosječan račun u decembru je, prema podacima Elektroprivrede, bio 43 eura što znači da je potrošnja bila 450 kWh. Za tu potrošnju naknada je po dosadašnjoj cijeni iznosila 58 centi a sada će biti 2,13 eura.

Nova naknada će se obračunati već na januarskim računima za struju.

“Građani sada plaćaju struju skuplju i do 6%, bez obzira što je RAE naložila smanjenje cijene”

“Naknada se obračunava za 12 mjeseci godine za koju se donosi, ali se utvrđuje do 25. januara da bi se do tog datuma prikupili i obradili svi neophodni podaci za njeno računanje, jer se ti podaci prikupljaju početkom januara za prethodnu godinu”, objasnili su iz Ministarstva.

Opozicione partije osudile su povećanje naknade za OIE i zatražile njeno ukidanje. Ocijenili su da se time stimuliše poslovanje prijatelja i rodbine bivšeg premijera Mila Đukanovića. Sin bivšeg premijera Blažo Đukanović namjerava da gradi mHE i u proceduri je dobijanja građevinske dozvole.

Iz Ministarstva su kazali da najveći uticaj na promjenu fiksne naknade ima vjetroelektrana (VE) Krnovo čiji je početak rada planiran u toku ove godine.

“Ukupna sredstva potrebna za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora se raspoređuje na 12 mjeseci u odnosu na potrošnju. Ukoliko VE Krnovo, kao i ostali proizvođači energije iz obnovljivih izvora, ne ostvari planiranu godišnju proizvodnju na osnovu koje je utvrđena naknada za 2017, preostala prikupljena sredstva će se iskoristiti za istu namjenu, odnosno podsticaje u 2018. godini. Ukoliko to bude slučaj, po tom osnovu došlo bi do smanjenja naknade za 2018”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva odgovarajući na pitanje da li će se povećana naknada obračunavati i prije nego što se VE uključi u elektroenergetski sistem.

Iz Ministarstva su kazali da zaključno sa 2015, potrošnja iz obnovljivih izvora iznosi nešto iznad 30 odsto od predviđenih 33 odsto, koliko iznosi nacionalni cilj.

“Izvještaj o stepenu realizacije nacionalnog cilja za 2014. i 2015. je u finalnoj fazi, a koliko smo se u 2016. godini približili zadatom procentu, biće poznato kada Ministarstvo ekonomije izradi izvještaj, koji se za 2016. i 2017. radi krajem 2018. godine. Dakle, Ministarstvo ekonomije je dužno da, u skladu sa Zakonom o energetici, priprema pomenuti Izvještaj svake druge godine i dostavi Vladi i Sekretarijatu energetske zajednice”, kazali su iz Ministarstva.

U Građanskom pokretu URA smatraju da je još 2014. godine prevaziđen nacionalni cilj od 33 odsto udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, te da taj procenat danas iznosi 42,6 odsto.

“Vlada pokazuje nevjerovatan stepen drskosti dodatnim podizanjem naknade na računu za struju, kojim uzima od građana, a poklanja svojim prijateljima i finansijerima. Takvo djelovanje je, za Građanski pokret URA, potpuno neprihvatljivo“, istakao je funkcioner URA Luka Rakčević.

SDP poziva Vladu da oslobodi građane plaćanja subvencija električne energije privilegovanim DPS tajkunima u odnosu na cijenu koju je odobrila Regulatorna agencija za energetiku (RAE).

“Odluka Vlade ima za posljedicu da svi građani Crne Gore preko mjesečnih računa plaćaju struju skuplju i do šest odsto, bez obzira što je RAE naložila smanjenje cijena električne energije 4,7 odsto. Ovo je sistem direktnog prelivanja državnog novca i novca građana u privatne džepove i nastavak politike pohare - siromašenja građana a daljeg bogaćenja trajkuna ili kako navodi premijer biznis elite”, rekao je član Predsjedništva SDP-a Adis Balota.

On je dodao da je poslije izjava premijera Duška Markovića, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, da je Crna Gora dostigla potreban nivo proizvodnih kapaciteta u toj oblasti, a da je nacionalni cilj 33 odsto obnovljivih izvora (prema odluci Savjeta ministara Evropske energetske zajednice od 18. 10. 2012. godine), bilo je očekivano da se prestane sa daljom subvencijom '”tajkunske” elektične energije.

U DF-u su ocijenili da je odluka Ministarstva ekonomije, kojom se četiri puta povećava namet građanima za podsticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, donijeta u korist “sina neformalnog, a suštinski faktičkog šefa režima”.

“Ona se ne može nazvati drugačije osim bezobrazlukom, drskošću i osionošću”, rekli su iz DF-a.

Bonus video: