MA klizi u stečaj, a nadležni ćute

Kompanija više ne može dobiti državnu pomoć. Najveći problemi povezivanje staža i višemilionske garancije Vlade
114 pregleda 61 komentar(a)
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2017. 06:13h

Vlada Montenegro erlajnsu više ne može da daje državnu pomoć, a stanje u kompaniji je takvo da joj prijeti stečaj, kazao je “Vijestima” poslanik SDP-a i bivši ministar finansija Raško Konjević.

“Stanje u nacionalnoj kompaniji, nažalost, je samo jedna slika u ukupnom kolažu stanja crnogorske ekonomije. Samo poreski dug od preko 12 miliona za doprinose pokazuje da je stanje kompanije zrelo za uvođenje stečaja jer je gubitak u poslovanju takav da će teško moći da se izvuče iz sadašnje krize”, kazao je Konjević.

On je naveo da su najveći problem dugovi prema zaposlenima, koji će ce osim eventualnog gubitka posla biti oštećeni za neplaćene doprinose iz više godina, kao i krediti Montenegro erlajnsa za koje je garancije dala Vlada. Iznos duga po osnovu tih kredita je 6,8 miliona eura.

“Naravno zbog ovakve situacije građani će biti primorani i da plate višemilionske garancije koje su izdate za uzete kredite kod poslovnih banaka. Ponovo će se neodgovornost socijalizovati na sve građane koji će nakon Kombinata aluminijuma i Željezare sada plaćati i ovakvo poslovanje nacionalne aviokompanije”, naveo je Konjević.

Prema njegovim riječima, državna pomoć koja je prije nekoliko godina data ovoj kompaniji nije adekvatno iskorišćena, a po pravilima Evropske unije i prema crnogorskom zakonodavstvu više im se pomoć ne može dodijeliti.

“Time se situacija dodatno komplikuje a Montenegro erlajns je samo prvi u nizu problema u državnim kompanijama koje su dovedene u ovakvu situaciju. Zapanjujuće je ćutanje resornog ministra saobraćaja koji danima neprogovara o alarmantnoj situaciji u kompaniji”, naveo je Konjević.

Sadašnje stanje, kako je kazao, potvrđuje da će se tolerisanjem ogromnog poreskog duga najviše oštetiti zaposleni i da je pitanje ko će nadoknaditi neuplaćene doprinose za povezivanje radnog staža.

“Ako ovakvo stanje u kompaniji nije mjera da neko konačno snosi odgovornost zbog lošeg vođenja onda ne znam šta treba da se desi da bi se konačno stvari pokrenule sa mrtve tačke. Da li nakon slučaja 'Limenke' i višemilionske štete, i sada stečaja koji prijeti nacionalnoj kompaniji, Vlada nema snage da utvrdi odgovornost resora koji je doveo firmu u ovakvu situaciju. Godinama smo slušali hvalu kako je stanje bolje. Izgleda da je sada perfektno - firma klizi u stečaj, radnici na ulici bez plata i doprinosa, a resorni ministri i bivši i sadašnji se prave nevješti”, naveo je Konjević.

Vlada je u junu usvojila izvještaj o državnim garancijama gdje je navedeno da krediti za koje je država bila žirant za Željezničku infrastrukturu iznose 21,9 miliona eura, Željeznički prevoz 10 miliona, Barska plovidba 46 miliona dolara (sada oko 43 miliona eura), Crnogorska plovidba 42 miliona dolara (39 miliona eura) i Montenegro erlajns 6,8 miliona eura.

Kako nadzor nad svim ovim kompanijama ima Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, tadašnji ministar Ivan Brajović je na sjednici posebnim zaključkom obavezan da pripremi i Vladi dostavi predlog za izmirenje obaveza ovih kompanija zbog opasnosti da država preuzme dugove od 120 miliona eura. Vlada se o tom dokumentu više nije izjašnjavala, niti je javnosti predstavljen izvještaj.

Premijer Duško Marković tražio je u ponedjeljak od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da u najkraćem roku pripremi i dostavi Vladi detaljnu informaciju o stanju u nacionalnoj aviokompaniji.

Osim što jedan broj kopilota ne radi zbog kašnjenja zarada, MA zbog vanrednih događaja i tenničkih problema ostao je sa samo dva operativna aviona.

Prema nezvaničnim informacijama u Vladi već razmatraju mogućnost prodaje kompanije zbog neodrživosti, ali je pitanje ko bi u tom slučaju preuzeo dugove i odgovornost. Akumulirani gubitak kompanije prema izvještaju o poslovanju iz septembra iznosi 64 miliona eura dok su imovina i potraživanja kompanije procjenjena na svega 54 miliona. Dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije iznose 82 miliona eura.

Bonus video: