Htjeli još jednu koncesiju ali im Vlada nije dala

Lutrija od 2009. priređuje igru toto kao lutrijsku neplaćajući fiksnu koncesiju od 500 eura po uplatnom mjestu, iako je u pitanju klasična sportska kladionica, čime je državni budež bio uskraćen za oko 600 hiljada eura godišnje
58 pregleda 2 komentar(a)
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.12.2016. 17:00h

Lutrija Crne Gore saopštila je danas da prestaje da priređuje lutrijske igre na sreću 31. decembra ove godine jer im ističe već jednom produžena koncesija. Prema zakonu koncesija se izdaje na deset godina, koja je istekla krajem 2011. godine i može se produžiti još samo jednom na polovinu tog perioda, što je i učinjeno ugovorom od 10. maja 2010. godine. I pored toga što u zakonu piše da se koncesija može produžiti samo jednom, oni su prošle godine tražili da im se koncesija ponovo produži što je odbila Uprava za igre na sreću u septembru prošle godine a odlukom potvrdila i Vlada u junu ove godine.

"Koncesionar i poreski obveznik Lutrija Crne Gore, koji uredno izmiruje svoje obaveze iz obavljanja djelatnosti i poslovanja, sa bijele liste poreskih obveznika, ne ispunjava uslove daljeg obavljanja djelatnosti (nakon isteka dodijeljenog roka trajanja prava obavljanja djelatnosti - koncesije od 31.12.2016). Na taj način koncesionaru i urednom poreskom obvezniku uskraćeno je Ustavom zagarantvovano i zakonom propisano pravo obavljanja djelatnosti – priređivanja lutrijskih igara na sreću, čime se proizvode multiplikovane posljedice po sveukupni javni interes, ljudska i druga prava", smatraju iz Lutrije.

Oni su naveli da će se povinovati odluci Vlade i naveli da do 31. decembra prestaju sa priređivanjem lutrijskih igara loto. toto, sportska prognoza, dodatne igre na totu i lotu, tombole i instant lutrije popularnih grebalica.

"Ujedno, koncesionar je zbog ovakvog načina postupanja nadležnih organa podnio Vladi Crne Gore i nadležnom tužilaštvu zahtjev za preispitivanje zakonitosti rada Ministarstva finansija/Uprave za igre na sreću i zakonitosti akata koje je ovaj organ donio, a što za posljedicu ima nanošenje multiplikovane štete državi Crnoj Gori, javnom interesu, pravnim subjetima i fizičkim licima", naveli su iz Lutrije.

Većinski vlasnik Lutrije sa 93 odsto akcija je biznismen Sava Džigi Grbović.

Lutrija od 2009. priređuje igru toto kao lutrijsku neplaćajući fiksnu koncesiju od 500 eura po uplatnom mjestu, iako je u pitanju klasična sportska kladionica, čime je državni budež bio uskraćen za oko 600 hiljada eura godišnje. Bivši direktor Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević je prijavu protiv Lutrije zbog sumnjivog obračuna varijabilnog dijela koncesione naknade i sumnje u utaju 1,6 miliona eura podnio 3. februara ove godine. Međutim, inspekcija je kasnije obustavila postupak navodeći da je zakon nejasan i da ne zna kako da kontroliše lutrijske igre.

Bonus video: