“Kastex” dobio posao od 836.000 i pored odluke Komisije

Tender za nabavku kancelarijskog materijala za sve Vladine službe traje dvije godine. Sve odluke Uprave do sada padale
3585 pregleda 3 komentar(a)
Kancelarijski materijal (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Kancelarijski materijal (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Iako je Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki početkom septembra svojim rješenjem utvrdila da je ponuda firme “Kastex” neispravna i nezakonito izabrana na tenderu Uprave za imovinu za nabavku kancelarijskog materijala, Uprava kojom rukovodi Blažo Šaranović ponovo je u četvrtak istoj firmi dodijelila taj posao.

Ukupna procijenjena vrijednost nabavke za vrijeme trajanja okvirnog sporazuma tokom dvije godine, sa uračunatim PDV-om, procijenjena je na 1,9 miliona eura.

Novom odlukom Uprave, ponuda firme “Kastex” je proglašena ispravnom i najpovoljnijom, dok su ponude firmi “Ljetopis”, “Stratus” i “Raster Office” iz Podgorice odbijene kao neispravne. Ukupna ponuđena cijena sa PDV-om prvorangirane kompanije, za prvu godinu sporazuma, iznosi 836.641,06 eura.

Državna komisija je prethodno 4. septembra usvojila žalbu firme “Stratus”, poništila odluku Uprave i ponudu firme “Kastex” proglasila neispravnom. Komisija se tim rješenjem obavezala da žaliocu vrati naknadu za vođenje žalbenog postupka od 9.889,66 eura, a da Upravu za imovinu u roku od 15 dana donese zakonitu odluku.

Ova javna nabavka traje dvije godine, a Vlada u međuvremenu kancelarijski materijal kupuje na malo od “Kastexa”. Iz Uprave su i ranije birali “Kastex”, ali su i te odluke padale. Tvrde da im “Stratus” onemogućava završetak nabavke, iako priznaju da im odluke padaju.

Komisija je posljednjim rješenjem utvrdila nekoliko razloga za neispravnost ponude. To su neovjerene kopije jednog sertifikata, falio je potpis stalnog sudskog tumača za engleski jezik... Uprava za imovinu u novoj odluci tvrdi da su, ipak, postupili prema posljednjem rješenju Komisije tako što su objavili objašnjenje firme “Kastex” u kojem se negiraju zaključci Komisije.

Mrkaić: Pokušavaju da namjeste tender

Izvršni direktor “Stratusa“ Dušan Mrkaić, ponovo je optužio Upravu da pokušava namjestiti posao na štetu budžeta od milion eura.

“Kao što sam u vašem tekstu od 15. ovog mjeseca ustvrdio da odgovorni ljudi iz Uprave za imovinu pokušavaju već više od godinu dana ‘namjestiti’ tender vrijedan oko milion eura, radi sticanja materijalne koristi ne manje od milion eura, pokazalo se tačnim. Odlukom od 19. septembra Uprava ignoriše rješenje Državne komisije od 4. septembra i protivzakonito pokušava po četvrti put ostvariti svoj prvobitni naum”, tvrdi Mrkaić.

Bonus video: