MANS: Medenica da progovori o poslu sa Bećirovićem

"Kada je porijeklo novca u pitanju, smatamo da bi Medenicu trebalo da zabrine činjenica da se kompanije i njihov vlasnik u javnosti pominju uglavnom u kontekstu sumnji na pranje novca i korupciju", navode iz MANS-a
4889 pregleda 5 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Luka Zeković
Vesna Medenica, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica dužna je da nadležnim institucijama i javnosti Crne Gore pruži odgovore na pitanja u vezi sa finansijskom transakcijom sa kontraverznim biznismenom Zoranom Bećirovićem, ocjenjuju iz MANS-a.

Istraživački centar MANS-a je juče javnosti prezentovao dokaze da je Vesena Medenica neprijavljivanjem promjene u imovinskom kartonu prekršila zakon i kao nosioc pravosudne funkcije počinila teži diciplinski prekršaj.

"Sama činjenica da je četiri godine od javnosti krila poslovnu transakciju sa Bećirovićem je dovoljna za reagovanje nadležnih organa po službenoj dužnosti, međutim ćutanje same Vesne Medenice je apsolutno neprihvatljivo, a odsustvo bilo kakve reakcije ili demanta otvara dodatni prostor za sumnju u zakonitost kompletnog posla. Vesna Medenica javnu funkciju u pravosudnom sistemu Crne Gore obavlja već skoro četiri decenije i cijenimo da je dovoljno upoznata sa potrebom da nosioci tih funkcija uživaju ugled i povjerenje građana kojima služe. Tim prije, iznenađuje njena odluka da građane koji je plaćaju uskrati za bilo kakav komentar, dok o izvinjenju za očigledno kršenje zakona je izlišno i raspravljati", navode iz MANS-a.

Podsjećaju da Medenica kao najviši javni funkcioner u svakom trenutku može biti pozvana da javnosti položi račune i objasni svoje postupke.

"U vezi sa time očekujemo da Medenica bez odlaganja javnosti objasni da li je znala ko stoji iza kompanije kojoj je prodala zemljište, ko je radio procjenu zemljišta, odnosno ko je odredio cijenu od 139 hiljada eura. Takođe bi bilo dobro da znamo da li je Medenica bila upoznata da je kompanija kojoj je prodala zemljište već godinama u gubicima, a da godine kada je od nje kupila zemljište imala promet od svega jednog eura. Još uvijek je nepoznanica i to sa kojeg računa je uplaćeno 139 hiljada eura na žiro račun Vesne Medenice u Prvoj Banci. Imajući u vidu da se iza kompanije kojoj je prodala zemljište nalazi i jedan kiparski off shore u vlasništvu Zorana Bećirovića, postavlja se pitanje da li se Medenica zna odakle dolazi novac koji je dobila za zemljište", piše u saopštenju MANS-a.

"Kada je porijeklo novca u pitanju, smatamo da bi Medenicu trebalo da zabrine činjenica da se kompanije i njihov vlasnik u javnosti pominju uglavnom u kontekstu sumnji na pranje novca i korupciju. Svakako bi bilo zanimljivo znati da li je Prva Banka prijavila transakciju između Medenice i Bećirovićevih kompanija kao sumnjivu. Iako je u pravno uređenim državama sama sumnja u kršenje zakona od strane prve osobe sudskog sistema dovoljan povod da se nadležne institucije uključe u detaljnu provjeru svih navoda iznijetih u vezi Medenice, ovim putem još jedno apelujemo na crngorsko tužilaštvo da bez odlaganja omogući Medenici da objasni svoje ponašanje i pruži više informacije o tome kako je dogovarala prodaju zemljišta sa Bećirovićem. U svakom slučaju smatramo da ćutanje Medenice mora da prestane, jer ozbiljno narušava ionako poljuljano povjerenje građana u javnu funkciju koju obavlja, a koje mora biti iznad njenog privatnog interesa da sakrije informacije o svojim poslovima", zaključuje se.

Bonus video: