Od najavljenih investicija Atlasa na Primorju ostale samo reklame

Na pitanje zašto se ni na jednoj od lokacija ne gradi, „Vijestima“ je u Atlas grupi odgovoreno da se “na svakom projektu intenzivno radi”
69 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 18:47h

Brojni investicioni poduhvati poput luksuznih hotelskih kompleksa, sajamskog centra, vila... samo su dio onoga što je Atlas grupa na svom sajtu najavila da će realizovati na nekoliko najatraktivnih lokacija duž Budvanske rivijere, od Miločera, Kamenova, Jadranskog sajma do Mogrena, i dalje su samo kompjuterske animacije.

Dok Atlas grupa, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, čeka strateške partnere, mnoge od ovih lokacija i dalje su samo utrine.

Na pitanje zašto se ni na jednoj od lokacija ne gradi, „Vijestima“ je u Atlas grupi odgovoreno da se na svakom od projekata intenzivno radi. Oni saopštavaju da su neki u fazi projekta, za neke je potrebno uraditi plansku dokumentaciju, ali da se ni od jednog nije odustalo.

Možda najatraktivnija lokacija je zaleđe plaže Kamenovo na kojoj Atlas grupa, koja je najveći akcionar u preduzeću Rekreaturs, ima 32 hiljade kvadrata. U više navrata je iz kompanije promovisan ambiciozni projekat izgradnje hotelskog i apartmanskog kompleksa na mjestu nekadašnjeg kosovskog odmarališta.

Kamenovo, za koje se čeka izrada planske dokumentacije jer, kako su kazali u Atlasu, radi se državna studija lokacije pošto je to zona morskog dobra, jedna je od rijetkih neizgrađenih uvala na budvanskoj rivijeri.

“Kako se radi o nevalorizovanom lokalitetu sa sopstvenom plažom, sa stanovišta investicija u turističke kapacitete, Kamenovo je idealan prostor za razvoj kapaciteta visokog turizma. Lokacija Kamenovo zauzima površinu od 33.209 kavadrata”, naveli su prošle godine na prezentaciji projekt menadžeri Atlas grupe.

Prema najavljenom projektu, predviđena je izgradnja dva hotela odmah ispod Jadranske magistrale, dok bi na preostaliom dijelu bilo izgrađeno oko 20-ak vila.

Jedna od kočnica realizacije projekta su brojni sudski sporovi koje vode mještani za povraćaj imovine, jer je cijela uvala, prilikom izgradnje kosovskog odmarališta, nacionalizovana.

Izgradnja na Kamenovu jedan je od šest projekata Atlas grupe na budvanskoj rivijeri koja je kupila atraktivne zemljišne komplekse na kojima planiraju uglavnom poslovno-stambene, a i turističke kapacitete.

U samom srcu Budve, u zoni između šetališta i mora, nalazi se lokacija Jadranskog sajma. Na prvoj parceli oko 9.000 kvadrata predviđena je izgradnja hotelsko-turističkih kapaciteta na oko 40.000 kvadrata, a na drugoj parceli površine oko 15.000 kvadrata planirana je nova sajamska zgrada i hotel. Na ovoj lokaciji novim urbanističkim planom dozvoljena je izgradnja čak i veća od 20 spratova.

I sada na bilbordima sa najavom “uskoro”, postavljenim prije dvije godine, piše da je proljeće, 2011. predviđeno za početak izgradnje na kompleksu Jadranskog sajma, od luksuznog hotela Wyndham sa pet zvjezdica do novog sajamskog i kongresnog centra Expo Budva, na 20 metara od mora.

Iz Atlas grupe su kazali „Vijestima” da se na tom projektu najviše odmaklo. Predviđeno je da umjesto malih sajamskih hala bude izgrađen veliki hotelski i kongresno sajamski kompleks kojim će dominirati 20-spratni soliter.

Atlas grupa i jedna od najvećih svjetskih kompanija iz oblasti građevinarstva i projekt menadžmenta Turner International sa sjedištem u Njujorku, zaključili su prije godinu i po ugovor o formiranju zajedničke firme Turner South East Europe.

“Ta kompanija će na području Jugoistočne Evrope upravljati projektima u svim fazama. Po najvišim svjetskim standardima i procedurama zajednička kompanija će početi sa radom već ovog mjeseca. Prvi projekat na kom će učestvovati je posao izgradnje novog, modernog Expo centra i Wyndham hotela na lokaciji sadašnjeg Jadranskog sajma u Budvi”, najavili su tada iz Atlas grupe.

Atlas je i vlasnik lokacije u Pržnu površine oko 4.000 kvadrata, gdje je planiran poslovno-stambeni objekat sa podzemnim garažama. Imaju i dvije parcele u centru Petrovca.

Čekaju i Spas i Mogren

Atlas grupa nije počela ni gradnju na brdu Spas u zaleđu plaže Mogren iznad Budve na površini od oko 40.000 kvadrata. Tu se prostire i atraktivna lokacija Atlas grupe, takozvani Mogren Hill, gdje je planirana izgradnja stambenih objekata sa sportsko-rekreativnim sadržajima.

Imaju oko 28.000 kvadrata zemljišta. U blizini Mogren Hilla, na samoj obali mora Atlas grupa posjeduje još jednu lokaciju – Mogren Garden.

Nalazi se na rtu pod kojim počinje plaža Mogren, jedna od najljepših plaža u Budvi i proteže se do hotela Avala nadomak Starog grada.

Na parceli površine oko 6.000 kvadrata planirana je izgradnja modernog turističkog naselja.

Galerija

Bonus video: