Srbija uvela reciprocitet iako je tvrdila da neće

U Vladi je “Vijestima” rečeno da nema osnova za reciprocitet Srbije, jer Crna Gora nije uvela zabranu slijetanja za avione kompanije Air Serbia
15589 pregleda 6 komentar(a)
Prvih dana juna otvaraju se granice za zemlje koje ispunjavaju epidemiološke kriterijume: Marković i članovi NKT, Foto: Saša Matić
Prvih dana juna otvaraju se granice za zemlje koje ispunjavaju epidemiološke kriterijume: Marković i članovi NKT, Foto: Saša Matić

Dok je iz srbijanske vlade juče saopštavano da ta država neće zatvarati granice za crnogorske građane, gotovo istovremeno je Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije zabranio slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski Aerodrom.

Do toga je došlo u znak reciprociteta nakon što je premijer Crne Gore Duško Marković najavio u ponedjeljak da će prvih dana juna Crna Gora otvoriti granice za zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume, odnosno u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika. A to su najprije Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka.

Takva odluka vlasti u Podgorici naišla je na oštre reakcije vlasti u Srbiji, pa je premijerka Ana Brnabić poručila da oni neće uvoditi “recipročne mjere”, ali je istakla da građani Srbije ne bi trebalo da idu tamo gdje su, kako ona tvrdi, nepoželjni.

Iz MA sinoć su potvrdili da su upoznati sa odukom srbijanske vlasti da ne dozvoli slijetanje njihovih aviona. Sa podgoričkog aerodroma prethodna dva dana organizovani su specijalni letovi MA za crnogorske visokoškolce koji studiraju u Srbiji. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, planirani su i novi za više od 100 crnogorskih studenata koji treba da završavaju studentske obaveze u Srbiji od 1. juna.

Srbijanski portali objavili su da je tamnošnja Direkcija za civilno vazduhoplovstvo procijenila da je “princip reciprociteta u kretanju putnika između dvije države ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza.. i to na štetu avio- prevozioaca registrovanih u Republici Srbiji”.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević juče je izjavio da Vlada Crne Gore još nije donijela nikakvu konačnu odluku što se tiče otvaranja granica. “Čvrsto vjerujem da će se vrlo brzo uspostaviti kvalitetna komunikacija između Crne Gore i Srbije u pogledu slobodnog kretanja ljudi, poštujući sve ono što su do sada, na kvalitetan način, preduzele i uradile obje države radi zaštite zdravlja svojih građana”, zaključio je ambasador,prenosi portal Mondo.

U Vladi je “Vijestima” rečeno da nema osnova za reciprocitet Srbije, jer Crna Gora nije uvela zabranu slijetanja za avione kompanije Air Serbia.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić objasnio je u Jutranjem programu TV Vijesti da se odluka nije odnosila ni na jednu državu ponaosob, već na one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.

“Registrovani slučaji nam nisu u fokusu. Fokusirali smo se na aktivne učesnike, koji u ovom trenutku mogu da šire infekciju dalje. Gledamo broj aktivnih učesnika u odnosu na broj stanovnika”, istakao je Begić.

Iz DPS-a su kazali da ta odluka nije politička već isključivo zdravstvena.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je za TV Vijesti da je siguran da će granice prema Srbiji biti otvorene, kao i prema drugim državama koje nijesu imale primjedbe na odluku Crne Gore. On je ocijenio da je “i te kako politička odluka države Srbije da na neprimjeren način kritikuje odluku Crne Gore”.

Iz Demokratske Crne Gore ocijenili su da je odluka o daljem zatvaranju granica za građane Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, dio iste agende u kojoj je upisan i plan o skrnavljenu simbola i uništavanju spomenika kulture.

“Podizanje tenzija i podsticanje međunacionalnih svađa je misija DPS-a u skladu sa kojom se kroje različite tehnike i donose različite odluke, kao, između ostalih, i poslednja, o neotvaranju granica sa najbližim susjednim državama: Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom”, smatraju Demokrate.

Milivojević: Paradoks u kojem predsjednici Srbije i Crne Gore vode politiku jedni protiv drugih

​Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević rekao je za Glas Amerike da je posrijedi paradoks u kojem predsjednici Srbije i Crne Gore vode politiku jedni protiv drugih, dok njihovim kampanjama upravljaju skoro isti ljudi.

“Ne zaboravite da je ključni doprinos pobjedi (Mila) Đukanovića na prethodnim parlamentarnim izborima u jesen 2016. upravo dao (Aleksandar) Vučić. Ne zaboravite da se Vučić uživo uključio unutar izbornog dana, da je negdje oko tri sata popodne, pet sati prije zatvaranja biračkih mjesta, svojom izjavom da je ‘na djelu pokušaj državnog udara protiv Đukanovića u organizaciji nekih građana Srbije i nekih građana Rusije’ on zapravo ujedinio birače DPS-a, otjerao dobar dio birača opozicije tadašnje, faktički ih je uplašio i oni nisu izašli na izbore”, naveo je Milivojević.

On je dodao da bi Đukanović za tu pobjedu trebalo da zahvali i Vučiću.

“Tu postoji jedna vrsta odnosa koji traje od trenutka kada je formirana Srpska napredna stranka, ne zaboravite da su patroni SNS, a i komandanti propagandnih štabova i gospodina Đukanovića i gospodina Vučića, skoro jedni te isti ljudi”, rekao je Milivojević.

Bonus video: