Pronađeni spermatozoidi rakova stari 17 miliona godina

Paleontolozi su spermatozoide pronašli u reproduktivnim organima račića ostrakoda, ljuskara koji su živjeli u slatkim vodama
171 pregleda 0 komentar(a)
spermatozoid, Foto: Shutterstock
spermatozoid, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2014. 09:52h

Grupa naučnika u australijskom paleontološkom nalazištu Riversleig u Kvinslendu tvrdi da je otkrila najstariji uzorak fosilizovanih spermatozoida sićušnih rakova koji su živjeli prije 17 miliona godina.

Paleontolozi su spermatozoide pronašli u reproduktivnim organima račića ostrakoda, ljuskara koji su živjeli u slatkim vodama.

Riversleig je, kako prenosi agencija AFP, svjetski poznato nalazište fosila i datira iz perioda miocena.

"Pronalazak ovoliko starih i ovako dobro očuvanih fosilizovanih spermatozoida za nas je bio potpuno neočekivan zbog čega se sa nestrpljenjem pitamo što ćemo, zbog izuzetne očuvanosti fosila, na ovom mjestu još pronaći", rekao je član tima naučnika Univerziteta Novi Južni Vels Majk Arčer.

On je dodao da je ovo otkriće izuzetno i zbog činjenice da su pronađeni uzorci spermatozoida "veliki" u odnosu na veličinu ostrakoda.

Mikroskopsko istraživanje pokazalo je da fosili sadrže dobro očuvane unuttrašnje organe ostrakoda, uključujući i polne organe.

U njima se nalaze i skoro savršeno očuvani spermatozoidi veličine 1,3 milimetara, što je gotovo iste veličine poputa samih račića.

Bonus video: