Naučnici našli odgovor na pitanje kako su Egipćani vozili kamene blokove za piramide

Stručnjaci tvrde da su Egipćani velike kamene blokove stavljali na sanke koje su vukli robovi, a pijesak kojim su vukli sanke polivali su vodom
110 pregleda 4 komentar(a)
piramide Egipat, piramida, Foto: Shutterstock
piramide Egipat, piramida, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2014. 17:50h

Naučnici su riješili jednu od najvećih istorijskih zagonetki - kako su drevni Egipćani gradili piramide? Tačnije, kako su robovi još 2000. godine prije Hrista transportovali velike kamene blokove u Dolini kraljeva?

Holandski stručnjaci, kako piše Daily Mirror, tvrde da su Egipćani velike kamene blokove stavljali na sanke koje su vukle stotine robova, a pijesak kojim su vukli sanke polivali su vodom. Eksperiment koji je sproveden na Univerzitetu u Amsterdamu pokazao je kako tačno određena količina vode pijesak pretvara u tvrdu podlogu, a vučna sila koja bi bila potrebna za transport po suvom pijesku, na ovaj način se smanjuje i to dvostruko.

"Oslikani zid u grobnici u Djehutihotepu jasno pokazuje čovjeka koji stoji ispred sanki i poliva vodu ispred njih", objasnio je jedan od holandskih istraživača otkud im ideja da sprovedu eksperiment.

Njihovo otkriće bi moglo da ima i savremenu primjenu u poboljšanju transporta na zrnastim materijalima za koji se danas troši oko 10 odsto ukupne energije.

Bonus video: