SZO: Vakcina Fajzera bi mogla iz temelja promijeniti tok pandemije

"Do marta bismo mogli biti u prilici da iz temelja promijenimo smjer i dinamiku ove krize", kazao je visoki zvaničnik SZO Brus Ejlvord

16305 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcina protiv koronavirusa mogla bi postati dostupna najranjivijim kategorijama stanovništva do marta 2021. i s ostalim napretkom iz temelja promijeniti tok pandemije, rekao je u ponedjeljak visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Brus Ejlvord (Bruce Aylward) izjavio je na godišnjem ministarskom sastanku SZO da su privremeni rezultati posljednje faze Fajzerovog ispitivanja vakcine "vrlo pozitivni".

"Još uvijek ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati... ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za cijeli svijet", rekao je on.

"U rezultatu izvanrednog rada koji se odvija globalno, do marta bismo mogli biti u prilici da iz temelja promijenimo smjer i dinamiku ove krize", dodao je Ejlvord.

Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Fajzera i njemačke firme BioEnTek (BioNTech) ima 90-postotnu efikasnost u sprječavanju zaraze, objavile su dvije kompanije u ponedjeljak, što je velika prekretnica u odbrani od pandemije koja ubrzava s preko 50 miliona slučajeva zaraženih i 1.2 miliona mrtvih.

Čelnik SZO Tedros Adanom Gebrejesus takođe je pozdravio "ohrabrujuće vijesti o vakcini" u tvitu.

Kandidat za vakcinu Fajzera i BioEnTeka nije među prvobitnih devet vakcina koje su činile dio inicijative "Kovaks" (Covax) koju vodi SZO u svrhu finansiranja i pravedne raspodjele vakcina širom svijeta, podsjeća Hina.

Međutim, te dvije kompanije su izrazile interes za snabdijevanje tog programa. SZO je rekao da je više vakcina u razmatranju.

Dvije kompanije sada žele aplicirati za hitno odobrenje vakcine u SAD, što je u nadležnosti tamošnje Agencije za ljekove i hranu (FDA), vjerovatno ovoga mjeseca, što znači da bi odluka mogla biti donesena u decembru.

Potencijalna vakcina dosad je ispitana na više od 43.000 učesnika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra. Vakcina postaje učinkovita sedam dana nakon druge doze.

Na osnovu predviđanja, dvije firme bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 miliona doza u svijetu te do 1.3 milijarde doza u 2021.

Evropska medicinska agencija, regulatorno tijelo EU, pokrenula je ubrzanu proceduru u pogledu odobrenja za kandidatsku vakcinu BioEnTek/Fajzer, kao i za vakcinu koju razvijaju AstraZeneka i Univerzitet Oksford.

I Rusi se oglasili o efikasnosti svoje vakcine

Ruska vakcina Sputnjik V više je od 90 odsto efikasna, izjavila je u ponedjeljak direktorka istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene o vakcinisanim građanima, a ne iz ispitivanja vakcine koje je još u toku.

"Mi smo odgovorni za praćenje efikasnosti vakcine Sputnjik V među građanima koji su ga primili u sklopu programa masovne vakcinacije", rekla je Oksana Drapkina, direktorka istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva.

"Na osnovu naših zapažanja, ona je takođe učinkovita više od 90 odsto. Pojava još jedne efikasne vakcine dobra je vijest za sve", istakla je Drapkina.

Ejlvord smatra da se pandemija može obuzdati

Ejlvord je iznio optimističnu ocjenu sveukupnih izgleda za obuzdavanje pandemije.

"U dijagnostici smo u mogućnosti masovno proširiti testiranja na globalnom nivou, u terapiji sada imamo dovoljno alata da značajno smanjimo rizik od umiranja od ove bolesti, a u području vakcine - posebno nakon današnje vijesti - blizu smo toga da budemo spremni uvesti doze za visokorizičnu populaciju krajem prvog tromjesečja, početkom drugog tromjesečja (sljedeće godine)."

Međutim, on je upozorio da bi "akutni jaz u finansiranju" od 4,5 milijardi dolara mogao usporiti dostupnost testova, ljekova i vakcina u zemljama s niskim i srednjim prihodima.

Bonus video: