Misteriozni rendgenski krugovi oko crne rupe

Posebna crna rupa nalazi se u binarnom sistemu s pratećom zvijezdom, gdje gravitacija crne rupe odvlači materijal iz te zvijezde u svoj disk

14647 pregleda 144 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Crne rupe su jedna od najvećih misterija svemira, a stručnjaci nas svako malo iznenade novim otkrićima o njima.

Naučnici iz Nasine opservatorije Chandra i opservatorije Neil Gehrels Swift uhvatili su oko jedne crne rupe sablasno užarene prstenove. Radi se o rendgenskim snimcima, odnosno o prstenovima koji su inače nevidljivi golom ljudskom oku.

Ova posebna crna rupa nalazi se u binarnom sistemu s pratećom zvijezdom, gdje gravitacija crne rupe odvlači materijal iz te zvijezde u svoj disk. Sistem V404 Cygni udaljen je od nas oko 7.800 svjetlosnih godina, piše CNN.

Svemirska opservatorija Swift je u junu 2015. otkrila eksploziju rendgenskih zraka koja stiže iz tog binarnog sistema. Taj je prasak stvorio energetske prstenove.

O čemu se zapravo radi

Fenomen iza prstenova se naziva svjetlosni eho. Naime, kada su se X-zraci iz binarnog sitema odbili od oblaka prašine raspršenih po svemiru između V404 Cygnija i Zemlje došlo je do stvaranja tog zanimljivog fenomena, prenosi Indeks.

Svemir je pun prašine, ali ona više liči na dim ispunjen sitnim česticama.

Na novom snimku koji je objavila NASA vidi se kombinacija snimaka rendgenskih zraka koje je registrovala opservatorija Chandra i podataka s optičkog teleskopa Pan-STARRS na Havajima.

Chandra je 2015. godine promatrala taj sistem 11. i 25. jula, dok je ga je Swift analizirao između 30. juna i 25. avgusta.

Na snimku se može vidjeti osam rendgenskih prstenova koji se odbijaju od oblaka prašine. Ti prstenovi mogu pomoći naučnicima da bolje razumiju crnu rupu unutar sistema V404 Cygni, kao i kosmički prostor između sistema i Zemlje.

Njihov promjer omogućuje stručnjacima da odrede udaljenost između oblaka prašine i naše planete. Što je veći prsten, oblak je bliže Zemlji.

Bonus video: