Objedinjavanje resora prosvjete i nauke nije dobra ideja

Zaključke sa okruglog stola, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja će sumirati u izvještaju koji će biti dostavljen Ministarstvu javne uprave, do 31. oktobra do kada će trajati javna rasprava o Nacrtu Zakona o Vladi Crne Gore, navodi se u saopštenju

2796 pregleda 1 komentar(a)
Okrugli sto, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Okrugli sto, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

"Objedinjavanje resora prosvjete i nauke nije dobra ideja", poruka je sa okruglog stola, "Značaj statusa resora nauke i inovacija u Zakonu o Vladi Crne Gore za naučnoistraživačku i inovacionu zajednicu".

Spajanje nauke sa resorom prosvjete, urušilo bi nauku, navodi se u saopštenju.

Posebno naglašeno je to što je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja dobilo pozitivno mišljenje i veoma dobru ocjenu u posljednjem izvještaju Evropske komisije, prenosi Mediabiro.

Detalj sa okruglog stola
Detalj sa okruglog stolafoto: Mediabiro

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović govoreći o Nacrtu Zakona o Vladi po kojem bi trebalo da dođe do objedinjavanja resora prosvjete i nauke, istakla je da ponovno spajanje dva resora, nije dobro.

"Objedinjavanje resora prosvjete i nauke bio bi korak unazad. U dosta zemalja Evropske unije postoji praksa gdje su ti resori odvojeni, to funkcioniše dobro i mi želimo da tako bude i kod nas", kazala je Šćepanović.

Sa Univerziteta Crne Gore i iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti su poručili da akademsku zajednicu, manje interesuje kako će biti organizovana Vlada, već je važno šta će akademska zajednica dobiti.

"Iskustvo nam govori da ćemo veći budžet dobiti kao odvojeni resor nego kao dio bilo kog ministarstva i zato mi zagovaramo ovaj model da Ministarstvo nauke bude samostalan resor", kazao je Predrag Miranović.

Slična poruka stiže i od Univerziteta Donja Gorica gdje vjeruju da nauka mora dobiti zasebno mjesto u Vladi. Kako kažu, nauka po funkciji zahtijeva kontinuitet, a taj kontinuitet ne postoji.

"Zato je bitno da resor nauke bude samostalan u Vladi jer je to prirodna baza koja mora cijeli sistem da gura naprijed”, kazala je Sandra Tinaj ispred Univerziteta Donja Gorica.

Da u Crnoj Gori postoji veliki broj naučnika i istraživača i da ih treba osnažiti, te da se to može najbolje kroz resorno Ministarstvo, kazali su sa Univerziteta Mediteran.

"U CG postoji veliki broj mladih ljudi koji imaju inovacione ideje i treba im dati prostor da to pokažu. Potreban je prostor u kom bi se oni snašli i dobili pomoć da nadju svoj put i svoje mjesto", kazala je Žana Knežević sa Univerziteta Mediteran.

Sa konferencije
Sa konferencijefoto: Media biro

Najavljeno spajanje resora, bilo je tema i na posljednjoj sjednici Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost, gdje većinski misle da sektore nauke i visokog obrazovanja treba integrisati u sadašnje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

"Mišljenja smo da je visoko obrazovanje bliže nauci nego osnovnom obrazovanju. Takođe, u velikom broju zemalja postoji model gdje su objedinjeni nauka i visoko obrazovanje i u tom smislu Crna Gora ne bi bila izuzetak", kazala je Nataša Duborija Kovačević iz Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost.

Iz Fonda za inovaciju kazali su da bez saradnje naučne i inovacione zajednice nema napretka.

"Zabrinjavajuće je to što u ovakvom predlogu Zakona inovacije nijesu prepoznate. Mi smo sada u okviru nauke i mislim da tu treba da budemo. Moramo da imamo više sredstava u budžetu za realizaciju inovacionih projekata", saopštila je Bojana Perić Radosavović, direktorica Fonda za inovacije.

Sistem inovacija u Crnoj Gori se nalazi na prekretnici, zato je bitno da sistem nauke i inovacija bude poseban resor, smatra Sanja Gardašević, direktorica kompanije Alikorn. "Imamo ideje u koje treba da uložimo. Ovo je prilika da radimo na jačanju sistema koji bi trebao da da rezultat", kazala je Gardašević.

Tokom okruglog stola u diskusiju su se uključili brojni stručnjaci iz akademske i naučne zajednice koji su podržali inicijativu da Ministarstvo nauke treba da dobije zaseban resor u Vladi.

"Zaključke sa okruglog stola Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja će sumirati u izvještaju, koji će biti dostavljen Ministarstvu javne uprave, do 31. oktobra do kada će trajati javna rasprava o Nacrtu Zakona o Vladi Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: