U Meksiku tokom izgradnje željeznice pronađen drevni grob Maja

Kosturni ostaci pronađeni su u kamenom kovčegu oko dva kilometra od centra grada, gdje se nalaze visoki hramovi i kompleks palate

5773 pregleda 2 komentar(a)
Drevni grob pronađen u Meksiku, Foto: Reuters
Drevni grob pronađen u Meksiku, Foto: Reuters

Meksički arheolozi iskopali su bogato ukrašene ostatke ljudskog kostura u grobnici koja bi mogla biti stara više od hiljadu godina, u području u kojem radnici dovršavaju izgradnju velikog projekta turističke željeznice, objavio je Nacionalni institut za antikvitete INAH, prenosi N1.

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tokom arheoloških radova koji se izvode uporedo sa izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke željeznice. Cilj projekta je da se privuku turisti na mnoga drevna nalazišta Maja u južnom Meksiku, kao i na obližnja odmarališta poput Kankuna i Tuluma.

Željeznički projekat „Maya Train“ glavni je prioritet privrednog razvoja predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Najnovije otkriće grobnice dogodilo se tokom radova na izgradnji hotela u blizini glavnih majanskih ruševina Palenquea u državi Čijapas, gdje su bila neka od najvećih i najsofisticiranijih urbanih središta drevne civilizacije.

Kosturni ostaci pronađeni su u kamenom kovčegu oko dva kilometra od centra grada, gdje se nalaze visoki hramovi i kompleks palate. Vjerovatno je na tom mjestu bio sahranjen elitni stanovnik grada poznatog među drevnim Majama kao Lakamha, što na majanskom znači Velika Voda.

U kovčegu su bile i tri keramičke posude, ukrasi za uši i par perlica od zelenog kamena.

INAH navodi da je osoba bila sahranjena licem prema gore, glavom okrenutom prema sjeveru, dodajući da su potrebni dalji testovi za određivanje tačne starosti i drugih obilježja.

Naučnici drevnim Majama pripisuju velika postignuća u umjetnosti, arhitekturi, astronomiji i pisanju.

Grad Palenque svoj je vrhunac doživio je u sedmom vijeku, ali je napušten već negdje krajem osmog vijeka.

Od 1987. nalazi se na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

Bonus video: