Novac za škole samo na papiru

Većina partija u izbornim programima ne pojašnjava kako će obezbijediti novac za reformu obrazovanja
54 komentar(a)
Studenti, Foto: Luka Zeković
Studenti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.10.2016. 15:48h

Većina partija u izbornim programima obećava besplatno obrazovanje, izgradnju novih vrtića i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, ali nema objašnjenja odakle će stranke obezbijediti novac za njihovo ispunjavanje. Opozicione partije u programima uglavnom konstatuju da je obrazovni sistem degradiran, dok je u programu Demokratske partije socijalista (DPS) malo prostora dato prosvjeti. Tako se u izbornom programu DPS-a navodi da će unapređenje obrazovanja i dalje usaglašavanje sa potrebama tržišta rada biti visoko na agendi Vlade, ali se nigdje ne navodi koje će mjere biti preduzete.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da obrazovanje nije na listi prioriteta DPS-a.

“Posebno je licemjeno obećanje DPS-a da će zalagati za 'dignitet poziva prosvjetnih radnika na svim nivoima i doprinos moralnoj obnovi društva' kad im je jedna od čelnica izborne liste aktuelna ministarka nauke Sanja Vlahović, pod ozbiljnim optužbama za plagijat. A ne idu plagijati sa pričom o akademskoj časti i čestitosti”, tvrdi Uljarević.

U izbornom programu Socijaldemokratske partije upozorava se da država nije imala viziju razvoja obrazovanja, navodeći da je od usvojanja Bolonjskog procesa, broj studenata uvećan za više od 100 odsto, što utiče na neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada. U stranci Ranka Krivokapića obećavaju da će svako talentovano dijete biti upisano na fakultet, a najbolji studenti stipendirani. I u programu Demokratske Crne Gore konstatuje se da je stanje u obrazovnom sistemu veoma loše zbog nedovoljnog ulaganja države. U partiji Alekse Bečića najavili su da će povećati budžetska i podstaći privredu na ulaganje u nauku i istraživanje, kao i da će voditi upisnu politiku u skladu sa zahtjevima tržišta rada. Oni smatraju i da visinu školarine na državnim fakultetima treba prilagoditi životnom standardu studenata i njihovih roditelja.

Uljarević upozorava da partije nijesu napravile finansijsku procjenu niti pojasnile odakle će obezbijediti sredstva za predložene mjere, čime se dovodi u pitanje ostvarljivost obećanja.

“Obrazovanje nije bilo dovoljno prisutno u izbornim programima i dobro je što se ono polako pozicionira kao pitanje, jer se radi o jednom od stubova razvoja svakog društva”, smatra Uljarević.

U programu Demokratskog fronta navodi se da će školovanje biti obavezno i besplatno do sticanja prve kvalifikacije, kao i da će biti povećane plate zaposlenima u prosvjeti, dok će obuhvat djece u vrtićima sa sadašnjih 20 porasti na 80 odsto. Pohvalivši predlog DF-a da se preispita finansijsko poslovanje Univerziteta Crne Gore, Uljarević je ukazala da program tog političkog saveza prate i mjere koje bi teško sprovele i države mnogo bogatije od Crne Gore. “Nema mehanizama za unapređenje državnog univerziteta, ali i ohrabruje konkurencija privatnima”, kazala je ona.

U "Ključu" prepoznaju korupciju ali nemaju razrađene mjere

U dijelu programa koji se odnosi na obrazovanje, u koaliciji “Ključ” ne navode konkretne mjere, već uopšteno razrađuju tu oblast. Ističući da u koaliciji koju čine Demos, pokret URA i SNP, prepoznaju korupciju u obrazovanju kao problem, Uljarević upozoroava da su mjere njenog preveniranja i iskorijenjivanja nerazrađene.

“Koalicija Ključ takođe obećava velika ulaganja u obrazovanje, besplatne udžbenike, zatim unapređenje rada i standarda prosvjetara, uz ukidanje sistema licenciranja i relicenciranja za nastavnike, a uvođenjem stimulacije za postignute rezultate, što je suštinski upitno sa stanovišta potrebe stalnog obrazovanja nastavnog kadra”, kazala je Uljarevićeva.

U toj koaliciji obećavaju stalnu kontrolu kvaliteta obrazovanja na svim nivoima, u državnim i u privatnim ustanovama, povezivanje obrazovnog sistema i tržišta rada, besplatne udžbenike i reformu nastavnih programa.

Bonus video: