DAN OSLOBOĐENJA GRADA

Grbović: Uspostavljena stabilnost u opštinskom budžetu Nikšića

Predsjednik države kazao je da je impresioniran koliko je tokom poslednjih godina urađeno u Nikšiću
250 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2016. 17:11h

Svečanom sjednicom SO Nikšić, kojoj su prisustvovali predsjednik države Filip Vujanović, ministri, ambasadori, gosti iz privrednog, političkog i kulturnog života grada i države, obilježen je 18.septembar, Dan oslobođenja. Svečana sjednica bila je prilika da predsjednik Opštine Veselin Grbović istakne da je „uspostavljena puna finansijska stabilnost u opštinskom budžetu“, kao i da nabroji projekte koji su realizovani od prethodnog septembra. Olimpijski bazen, aerodrom na Kapinom Polju, Tehnopolis, zgrada za raseljena lica, rekonstruisani putevi, seoski vodovodi, vrtići, prigradske ambulante, samo su dio pobrojanih investicija. Tu su, kazao je Grbović, i investicije koje su u fazi realizacije poput rekonstrukcije gradskog Trga, zgrade za penzionere, asfaltiranje lokalnih puteva, nastavak izgradnje bulevara „13.jul“. I privatni investitori su, kazao je Grbović, bili vrijedni pa je završeno nekoliko stambenih i poslovnih zgrada, rade se poslovni centri.

„Značajni pomaci tokom godine napravljeni su na privrednom planu. Željezara je pokrenula proizvodnju novih visoko legiranih alatnih čelika, a planiraju se i nove investicije, tako da očekujemo da ponovo bude jedna od najznačajnijih firmi u Crnoj Gori“, kazao je Grbović.

Pokrenuta je proizvodnja u Boksitima, hotel „Onogošt“ se renovira, „Metalac“ je dobio novog investitora, „Javorak“ radi i ima značajne planove sa novom proizvodnjom, mljekara „Nika“ se rekonstruiše, firma „Monteživ“ počinje sa proizvodnjom, a veoma značajnu ulogu u popravljanju privredne situacije, prema riječima Grbovića, ima i Privredni sud koji je brže rješavao stečajeve u pojedinim kolektivima.

I na polju kulture, kazao je predsjednik Opštine, bilo je veoma aktivno tako da je „praktično svaki dan u protekloj godini bio obilježen nekom kulturnom manifestacijom“, a tu su i sportisti koji nastavljaju uspješnu tradiciju.

„U svoje i u ime svojih saradnika obećavam da ćemo i u narednom periodu nastaviti vrijedno i časno raditi na realizaciji svih naših planova i ostvarenju želje sbih Nikšićana da žive u lijepom, ekološki i privredno razvijenom gradu sa jasnom vizijom u bolje sjutra“, poručio je Grbović.

Predsjednik države kazao je da je impresioniran koliko je tokom poslednjih godina urađeno u Nikšiću, ne samo u okviru lokalne i opšte infrastrukture, nego i u obnovi privrede „koja garantuje da će Nikšić ponovo biti privredni centar Crne Gore“.

„Raduje me da su preduzeća koja su bila u stečaju praktično stala na svoje noge i da se Nikšić pokazao kao dobra primjer kako se treba pažljivo odnositi prema investitorima, kako prema domaćim, tako i prema stranim, jer su oni, realno se pokazalo posebno u preduzećima u stečaju, jedina šansa da se obnovi proizvodnja, omoguće nova radna mjesta i novi kvalitet života“, kazao je Vujanović i izrazio zadovoljstvo što, kako je rekao, Nikšić koristi svoje prirodne resurse i bogat kadrovski potencijal“.

Na sjednici je uručena Nagrada oslobođenja JPU “DRrgan Kovačević”, a predsjednik žirija za dodjelu nagrade dr lija Ašanin je podsjetio da je prvi vrtić u Nikšiću otvoren 1950.godine, a da danas postoji 19 vaspitnih jedinica sa 1.900 mališana. Broj djece koja idu u vrtić za poslednjih sedam godina porastao je sa oko 34 odsto na 48 odsto. Zahvaljujući se na najvećem.opštinskom priznanju direktorica JPU Radmila Backović kazala je da je posebna čast i.obaveza dobiti nagradu svog grada, ali i simbolika jer budućnost grada leži u vrtićima i najmlađima. Za nas je, kazala je Backović, svako dijete individua, mali veliki

ovjek koji predstavlja radost i budućnost grada i države.

Uručene su i studentske nagrade koje je dobilo sedam dama - Nevena Crnogorac, Aneta Baćović, Milena Nikolić, Ana Marušić, Neda Bošković, Milena Ratković i Marija Nikčevi

koja se zahvalila u ime nagrađenih. Nikčević je kazala da nagrada predstavlja.potvrdu da grad računa na svoje najbolje resurse, obrazovane ljude, kao i da je znanje kapital koji je neotuđiv.

“Onaj ko je odlučio da ulaže u.obrazovanje ne može biti na gubitku”, porućila je Nikčević.

Na sjednici je pročitan telegram čestitka predsjednika Vlade Mila Đukanovića, prikazan film TV Nikšić i izveden prigodan kulturno umjetnički program.

Povodom Dana oslobođenja opštinske delegacije položile su cvijeće na spomenike na Kapinom polju i ispod Trebjese.

Galerija

Preporučujemo za Vas