Pozitivna Crna Gora: Država odlučna da sačuva prostor nacionalnih parkova

"Na žalost, svjedoci smo, iako je država bila u obavezi da štiti i zaštiti prostor nacionalnih parkova, da su nacionalni parkovi ne malim dijelom devastirani gradnjom nelegalnih objekata u prethodnih nekoliko decenija", kazali su u Pozitivnoj
4 komentar(a)
Pozitivna Crne Gore, Darko Pajević, Foto: Pozitivna Crna Gora
Pozitivna Crne Gore, Darko Pajević, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 31.07.2016. 11:59h

Amandmanom Pozitivne Crne Gore nelegalni objekti u nacionalnim parkovima neće biti obuhvaćeni zakonom o legalizaciji neformalnih objekata, saopšteno je iz te partije.

"Poslanici Pozitivne su podnijeli amandman kojim se štiti prostor nacionalnih parkova i ne dozvoljava da divlja gradnja u nacionalnim parkovima bude legalizovana. Objekti koji su izgrađeni na prostoru nacionalnih parkova ne mogu biti legalizovani već moraju biti uklonjeni.Na taj način se čuva prostor i ambijentalna cjelina nacionalnih parkova kao opšte dobro svih, a u isto vrijeme se šalje snažna poruka svim eventulanim budućim graditeljima na crno, da je država odlučna da sačuva prostor nacionalnih parkova", navodi se u saopštenju Pozitivne.

Oni su dodali da prostori nacionalnih parkova Durmitora, Biogradske gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija čine 7,7% teritorije Crne Gore. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom izdvaja i štiti.

"Na žalost, svjedoci smo, iako je država bila u obavezi da štiti i zaštiti prostor nacionalnih parkova, da su nacionalni parkovi ne malim dijelom devastirani gradnjom nelegalnih objekata u prethodnih nekoliko decenija", kazali su u Pozitivnoj.

Bonus video: