Stamatović štitio interes države?

"Vlada ne spori pravni osnov, ali Đukanović treba da odustane od zahtjeva za nadoknadu štete zbog aktuelne situacije i da se odrekne potraživanja za 12 mjeseci"
129 pregleda 13 komentar(a)
Predrag Stamatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Stamatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2016. 19:04h

Vlada Crne Gore odbila je nagodbu sa premijerovim bratom Acom Đukanovićem u predmetu “Limenka”, jer je smatrala da on nema pravo na naknadu izgubljene dobiti.

Takav stav je tokom pregovora sa Đukanovićem, njegovima advokatom i zaštitnicom državnih interesa Mirjanom Milić iznio i Predrag Stamatović, savjetnik tadašnjeg premijera Igora Lukšića za unapređenje poslovnog ambijenta.

Aco Đukanović je u maju 2008. kupio zemljište na kojem se nalazila zgrada MUP-a, a Vlada se obavezala da će se iseliti do 28.5.2010. Pošto to nije ispoštovala, Đukanović je 17. maja 2012. raskinuo ugovor, a dva mjeseca kasnije podnio tužbu protiv države.

U međuvremenu, nakon raskida ugovora, zaštitnica imovinskih interesa države organizovala je dva sastanka na kojima je pokušala da obezbijedi medijaciju između dvije strane. Na sastanku 11. 6. 2012. u kancelariji Mirjane Milić, Stamatović je rekao da “Vlada ne spori pravni osnov, ali da Đukanović treba da odustane od zahtjeva za nadoknadu štete zbog aktuelne situacije”.

Kako se navodi u sudskim spisima,u koje su “Vijesti” imale uvid, dogovoreno je da se 19.6.2012. zaključi Sporazum o medijaciji, najkasnije do 28.7.2012. i da će se Đukanović izjasniti o tome”.

Na novom sastanku dva dana kasnije, 13.6.2012. Stamatović ponavlja da Đukanović treba da se odrekne potraživanja za 12 mjeseci i “aspolutne štete”, a da mu država isplati 5,063.505 eura, koji bi se uvećao na ime poreza i prireza. Premijerov savjetnik navodi da mu oni taj novac mogu isplatiti do 15. januara 2013. jer Zakonom o budžetu nije predviđen za 2012. On se pozvao i na ugovor "Zetagradnje" koja je Duvanskom kombinatu platila nižu cijenu zbog kašnjenja preuzimanja nekretnina. Tužilaštvo međutim, kako je rekao juče glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, istražuje i taj ugovor.

Đukanović je međutim tražio kupoprodajnu cijenu, plaćene poreze, kamatu od uplate do raskida ugovora, izmaklu dobit. Sve je iznosilo oko 5,5 miliona nakon što je pristao da se u korist države odrekne 613.592 eura. Međutim, Vlada je odlučila da sporazuma ne bude, o čemu je Mirjana Milić obavjestila Đukanovića, navodeći da je stav Vlade da se o “predmetnim stavovima odlučuje u sudskom postupku”.

O ovome tadašnji članovi Lukšićeve Vlade upućeni u predmet nijesu htjeli zvanično da govore, ali neformalno tvrde da nije bilo razloga da prihvate nadoknadu izgubljene dobiti, jer je nije ni bilo. Vrhovni sud je međutim tri godine kasnije Đukanoviću dodjelio 10,5 miliona, koji uključuju i naknadu za izgubljenu dobit.

Specijalno tužilaštvo, kako je ponovio Katnić, nije našlo elemente zloupotrebe službenog položaja, a da su provjeravali sumnje za dvije osobe.

"Ne postoji krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a za drugu osobu postoji osnovana sumnja u nesavjestan rad u službi, što je u nadležnosti ODT Podgorica i njima proslijeđeno na postupanje", rekao je juče Katnić na Odboru za antikorupciju.

Aco Đukanović: Očekujem poštovanje onoga što mi pripada

"Odlučio sam se za raskid ugovora u želji da kao građanin ove države izađem iz ove situacije, u koju sam došao ne svojom krivicom, uz odbranu zakonskih prava. Očekujem njihovo poštovanje, onoga što mi pripada kao građaninu", rekao je Aco Đukanović tokom sastanka 13.06.2012. u prostorijama zaštitnika imovinskih intresa države.

U vrijeme kada je on sklopio ugovor sa Upravom policije, na čelu Vlade bio je Milo Đukanović. On je u julu 2015. u parlamentu rekao da se ne stidi jer mu je Aco Đukanović brat, jer on ima sva prava kao i ostali građani Crne Gore. Kasnije je Đukanović u izjavi novinarima kazao da on nikada ne bi tužio državu.

Bonus video: