Medojević: Budžet oštećen za 40 miliona eura, a ANB ne zna ništa

„ANB je daleko od profesionalne nezavisne institucije koja se bavi zaštitom nacionalnih interesa i vodi računa o nacionalnoj bezbjednosti“, smatra Medojević
7 komentar(a)
ANB, Agencija za nacionalnu bezbjednost
ANB, Agencija za nacionalnu bezbjednost
Ažurirano: 19.07.2016. 11:49h

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) mora da unaprijedi politiku informisanja javnosti iznalaženjem najboljeg modela ravnoteže između tajnosti i transparentnosti, ocijenio je Odbor za bezbjednost i odbranu.

Odbor je danas većinom glasova podržao Izvještaj o radu ANB-a za prethodnu godinu.

Predsjednik Odbora, Mevlud Nuhodžić kazao je da je konstatovano da je neophodno da ANB nastavi prikupljanje podataka punim intenzitetom o aktivnostima kriminalnih grupa Crne Gore sa transnacionalnim djelovanjem, sa posebnim osvrtom na grupe prepoznate u vezi sa izvršenjem teških krivičnih djela i visokog nivoa društvene opasnosti.

Prema njegovim riječima, drugi zaključak se odnosi na praćenje bezbjednosnog fenomena islamskog ekstremizma.

“Odbor zahtijeva nastavak preduzimanja operativnih aktivnosti na sagledavanju djelovanja pojedinih grupa prepoznatih u ovom kontekstu, prikupljanje podataka i ostvarenje potrebnog nivoa međuinstitucionalne, regionalne i partnerske saradnje sa tim u vezi“, naveo je Nuhodžić.

On je kazao da je, imajući u vidu važnost suprostavljanja savremenim bezbjedonosnim izazovima i blagovrameno uspostavljanje normatvnih i operativnih mehanizama za borbu protiv sajber kriminala, Odbor ocijenio važnim blagovremeno planiranje finansija za nastavak unapređenja informaciono-komunikacionih i tehničkih sistema ANB-a.

„U kontekstu transparerntnosti rada Agencije, Odbor cijeni za potrebno unapređenje politike informisanja javnosti iznalaženjem najboljeg modela ravnoteže između tajnosti i transparentnosti i informisanje javnosti o radu, objavljivanjem informacija na veb sajtu ANB-a, saglasno zakonima, podzakonskim aktima koji regulišu tajnost podataka“, precizirao je Nuhodžić.

On je kazao da je Odbor od ANB-a zahtijevao nastavak izgradnje ljudskih i materijalnih kapaciteta, podizanje nivoa efikasnosti i kompatabilnosti.

Poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević kazao je da opozicioni predstavnici smatraju da je ANB služba koja je ekstremno politizovana i koja se nije reformisala na način koji propisuju Ustav i zakoni Crne Gore.

„ANB je daleko od profesionalne nezavisne institucije koja se bavi zaštitom nacionalnih interesa i vodi računa o nacionalnoj bezbjednosti“, smatra Medojević.

On je dodao da u opoziciji nijesu zadovoljni odgovorima direktora ANB-a kada su u pitanju oktobarski protesi DF-a.

Medojević je kazao da su danas saznali da ANB nema nikakva saznanja o švercu cigareta iz Crne Gore i u Crnoj Gori.

On je naveo da je u prvih šest mjeseci ove godne državni budžet ostećen za 40 milona eura zbog toga što se, kako tvrdi, cigarete prodaju na ulicama bez plaćenog poreza i akciza.

„Nevjerovatno zvuči da ANB tvrdi da o tome nema pojma, što nam daje za pravo da konstatujemo da je ANB logistička podrška i sastavni dio tih aktivnosti u Crnoj Gori u interesu određenih ljudi u vrhu vlasti“, dodao je Medojević.

On je rekao da su predstavnici opozicije glasali protiv Izvještaja.

Bonus video: