Opozicioni odbornici u Skupštini glavnog grada: Ostali samo planovi i obećanja

“Uvećavanje tekuće potrošnje “pokriva” se podizanjem lokalnih komunalnih taksa, poreza na nepokretnost...”, kaže Rakčević
2 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.07.2016. 20:14h

Opozicioni odbornici u Skupštini Glavnog grada ocijenili su da informacija o ostvarivanju budžeta za prvih šest mjeseci 2016. godine pokazuje nesposobnost vlasti da obezbijedi stabilne prihode i da će se dinamika ubrzanog rasta tekuće potrošnje nastaviti i u 2016. godini.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je ocijenila da je informacija još jedan dokaz nemoći i nesposobnosti izvršne vlasti da obezbijedi stabilne prihode, kojim bi se finansirali kapitalni projekti koji su planirani strateškim planom razvoja glavnog grada do 2017. godine.

“Već nekoliko godina sve je samo u planovima i obećanjima vlasti koja bez imalo odgovornosti za javno izgovorenu riječ i dato obećanje građanima pokušava ponovo da kroz krpljenje ulica stvore privid o razvoju grada”, kazala je Popovićeva.

Ona je istakla da posebno zabrinjava to što nema odgovornosti za pogrešne odluke, kojih je u kontinuitetu bilo posljednjih 16 godina od kako je DPS sa koalicionim partnerima preuzeo vlast u glavnom gradu, “a koje nas danas puno koštaju”.

“ Samo da je za prvih šest mjeseci po osnovu sudskih izvršenja iz budžeta isplaćeno 1,1 milion eura, a za otplatu kredita i ostalih dugova još milion eura. Da je njihov novac, pa i neka plaćaju, ali to je novac građana Podgorice, kojima već godinama zavlače jednu ruku duboko u džep...”, kazala je Popović.

Zato, kako je istakla, ne čudi što se porezi na nepokretnost, čija se stopa povećala od početka ove godine, razne naknade i takse naplaćuju prinudnim putem.

“Treba novca za održavanje preglomazne administracije, nova zapošljavanja i lagodan život nosioca najviših funkcija u lokalnoj samoupravi”, kazala je ona.

Predsjednik kluba odbornika DEMOS-a Goran Radonjić je ocijenio da ostvarivanje budžeta u prvoj polovini godine pokazuje da su rezultati lokalne vlasti loši.

"Osnovni strateški ciljevi, kako je i proklamovano u odluci o budžetu za 2016. godinu, jesu povećanje životnog standarda građana i obezbjeđivanje privrednog rasta i razvoja. Svakome ko živi u Podgorici jasno je da nema ni rasta ni razvoja, a da je životni standard sve gori i gori", kazao je Radonjić.

On je istakao da "nema ništa od velikih projekata, koji su najavljivani godinama, te da čak nema ni privida da se nešto radi".

"Zato postoji više od milion eura koje je Glavni grad isplatio za sudska izvršenja. Da li će neko, konačno, snositi odgovornost za to što građani, a i zaposleni u Glavnom gradu na sudu moraju da ostvaruju nešto što im pripada? Da li će neko odgovarati zbog nepotrebnih troškova?", kazao je Radonjić.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je ocijenio da gotovo sve posljedice sistemskog lutanja i neodgovornog upravljanja lokalne uprave, od masovnog zapošljavanja do neefikasnog rada organa i službi, kako to pokazuje navedena informacija, ali i raniji planovi rada javnih službi, na kraju plaćaju građani Podgorice.

"Pa se tako uvećavanje već ogromne tekuće potrošnje, “pokriva” podizanjem lokalnih komunalnih taksi, poreza na nepokretnost i najavljenim podizanjem cijene vode, danas pet puta skuplje nego prije 16 godina", kazao je on.

Rakčević je kazao da se praksa zapošljavanja u javnom sektoru, radi lakšeg amortizovanja socijalnog nezadovoljstva i obezbjeđivanja izbornih pobjeda, u velikoj mjeri odražava na finansijsko stanje Glavnog grada. On je kazao da je samo u toku 2015. godine, za zarade, doprinose i ostala lična primanja zaposlenih u Glavnom gradu, isplaćeno 31.922.727,6, i to 9.358.015,42 eura za zaposlene u organima lokalne uprave, a čak 22.564.712,2 za zarade zaposlenih u javnim službama i ustanovama.

"Shodno planovima rada javnih službi i ustanova, ali i informacije... jasno je da će se dinamika ubrzanog rasta navedene tekuće potrošnje nastaviti i u 2016. godini", kazao je on.

Rakčević je istakao da čak i takav javni sektor nije efikasan, te da ga karakteriše nepovoljna starosna struktura zaposlenih, manjak stručnog kadra, nedovoljna motivisanost izazvana niskim zaradama, izražena politizacija...

On je naveo da umjesto da javne službe doprinose budžetu Glavnog grada i dominantno same pokrivaju svoju tekuću potrošnju, u prvoj polovini 2016. godine, na njihove račune je iz gradskog budžeta prebačeno 3.570.602 eura.

Popovićeva je ocijenila da skoro 10 miliona prenesenih iz prošle godine, ne mogu biti prihod budžeta za prvih šest mjeseci 2016. godine, jer su ona ostvarena u 2015. godini i kao takva prikazana i deponovana i mogu se koristiti samo za kapitalne izdatke. Ostvareni izdaci za isti period su , kako je navela, 21,2 miliona eura ili 8 odsto veći od ostvarenih za prvih šest mjeseci 2015. godine.

“Ako se izuzmu sredstva predviđena kapitalnim budžetom, troškovi administracije sa transferima za šest mjeseci iznose 15,57 miliona eura. Dakle, svi građani finansiraju samo troškove vizionarske izvršne vlasti, a za infrastrukturne i kapitalne razvojne projekte novca malo ima”, kazala je Popovićeva. Ona je istakla da će i to 'presušiti' kada na naplatu počnu stizati izvršenja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

Bonus video: