Odnosi Crne Gore i Srbije dobri, riješiti bilateralna pitanja

Predsjednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocijenila je da otvorena pitanja kao što su dvojno državljanstvo, pitanje manjina i granica treba što prije da se nađu na dnevnom redu
0 komentar(a)
Gordana Đurović, Foto: Zoran Đurić
Gordana Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.05.2016. 10:24h

Odnosi između Srbije i Crne Gore idu uzlaznom putanjom, ali bi što prije trebalo riješiti i otvorena bilateralna pitanja, ocijenjeno je danas na konferenciji na temu "Odnosi između Srbije i Crne Gore deset godina nakon referenduma".

Predsjednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocijenila je da otvorena pitanja kao što su dvojno državljanstvo, pitanje manjina i granica treba što prije da se nađu na dnevnom redu.

Ona smatra i da su odnosi dvije zemlje relaksirani, kao i da je od 2012. na personalnom nivou došlo do određenog otopljavanja.

“Broj susreta na najvišem nivou govori u prilog tome da se odnosi između Beograda i Podgorice odvijaju u ovom trenutku na najvišem mogućem nivou, ali činjenica je i da na dnevnom redu i dalje ima otvorenih bilateralnih pitanja”, rekla je ona.

Te teme bi što prije trebalo da se nađu na stolu, rekla je Joskimović i ukazala da odnos povremeno remeti i to što je Podgorica priznala jnezavisnost Kosova.

"Ipak, čini se da bez obzira na te prepreke možemo očekivati u skorijoj budućnosti da će odnosi između Srbije i Crne Gore ići konstantnim uzlaznim tokom”, rekla je Joksimović.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević smatra da su odnosi između Beograda i Podgorice uzorni, podsjetviši na pristup dvostrukog kolosjeka koji je državama, a tadašnjoj državnoj zajednici omogućio napredak u evropskim integracijama.

“Danas su obje suverene države kandidati sa kojima se pregovara, koje su najbliže da jednog dana postanu članice EU”, rekla je Miščević.

Podsjetviši da je Crna Gora otvorila 22 poglavlja, te da je privremeno zatvorila dva, a da je Srbija dva otvorila, Miščević je kazala i da se očekuje da Srbija vrlo brzo otvori i druga poglavlja.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Podgorici Gordana Đurović takođe smatra da su odnosi dvije zemlje u uzlaznoj putanji i da bi zajedničkim nastupom, kao što to čini Višegradska četvorka, region dobio više.

“Dobićemo sigurno bolje pozicije, više strukturnih fondova i bolju poziciju u procesu pregovaranja”, rekla je Đurović na konferenciji.

Ona je kazala i da se u Crnoj Gori pratio izborni proces u Srbiji, i da će se uskoro građani izjašnjavati u Crnoj Gori, istakavši da bi oni koji budu formirali izvršnu vlast u obje zemlje trebalo da budu na fonu onoga što su dobri odnosi.