Opozicija i civilni sektor: Vujanović DPS-u štiti partijske aktiviste

Predsjednik šalje poruku da će u slučaju zloupotreba, partijski aktivisti biti zbrinuti
4 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2016. 20:09h

Amnestiranjem aktiviste Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednik Filip Vujanović poslao je poruku da će partijski vojnici mogu da nastave sa izbornim zloupotrebama, smatraju u opoziciji i civilnom sektoru.

Vujanović je pomilovao aktivistu DPS-a Petra Koljčevića osuđenog zbog falsifikovanja potpisa u biračkom spisku na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Koljčević je zbog toga bio osuđen na zatvorsku kaznu od 30 dana. Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje smatra da je Vujanović poslao opasnu poruku.

"Na ovaj način šalje se jasna poruka svim partijskim vojnicima, pred parlametarne izbore, da će biti zbrinuti i partijski zaštićeni. Sa druge strane, urušava se kredibilitet pravosuđa Crne Gore i obesmišljava inače zanemarljiv napor u borbi protiv izbornih zloupotreba”, smatra on, dok Dejan Milovac iz MANS-a smatra da pokazuje da rezultati u borbi protiv korupcije ne mogu biti održivi dok su ključne državne institucije zarobljene partijskim interesom.

"Paradoks je još veći ako imamo u vidu činjenicu da je upravo Vujanović na poziciju predsjednika države došao zahvaljujući, između ostalog i ukradenim glasovima koje su mu obezbjeđivali partisjki aktivisti poput Koljčevića”, smatra on.

Dok poslanik Demokrata Velizar Kaluđerović tvrdi da se radi o zloupotrebi ustavnog ovlašćenja predsjednika i gaženju javnog morala, funkcioner pokreta URA Miloš Konatar smatra da se time produbljuje politička kriza.

"Kako govoriti o fer izborima ako predsjednik vrši pomilovanja u slučajevima izbornih krađa. Odgovor je dužno i Ministarstvo pravde, jer se bez njihovog predloga i pozitivnog mišljenja pomilovanje nije moglo realizovati”, tvrdi on.

Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da je neko Vujanoviću kazao da amnestira Koljčevića, “a on je to izvršio”.

Bonus video: