Rezolucija o Crnoj Gori: Korupcija je i dalje predmet ozbiljne zabrinutosti

Dodaje se da su evropski parlamentarci naglašavajući značaj medijskih sloboda i pluralizma kao ključnih vrijednosti EU, zabrinuti za trenutno stanje u oblasti medija i apelovali na obezbjeđenje nezavisnosti javnog servisa
7 komentar(a)
Euro, novac, korupcija, Foto: Shutterstock
Euro, novac, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.03.2016. 14:50h

Evropski parlament (EP) usvojio je danas Rezoluciju o Crnoj Gori u kojoj pozdravlja njen napredak u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji (EU) i dobijanje poziva za članstvo u NATO, i poziva političke aktere da nastave konstruktivan dijalog.

"Crna Gora je dobra vijest koja dolazi sa Zapadnog Balkana, a uz dodatni pritisak migracione krize na čitav region, Crna Gora se sve više smatra stožerom stabilnosti“, ocijenio je izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok, tokom predstavljanja predloga rezolucije na plenarnom zasijedanju EP u Strazburu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je EP pozdravio kontinuirani napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, koji je rezultirao otvaranjem 22 i privremenim zatvaranjem dva pregovaračka poglavlja, i ohrabrio vidljiv napredak u ispunjavanju mjerila za zatvaranje aktuelnih i otvaranje novih pregovaračkih poglavlja.

"Pozdravljena je, takođe, odluka NATO-a da Crnoj Gori uputi pozivnicu za članstvo i ohrabren brz i efikasan napredak u pristupnim pregovorim”, dodaje se u saopštenju.

Europoslanici su, navodi se, naglasili da su održivi dijalog i konstruktivna saradnja između političkih aktera od presudne važnosti za kontinuitet napretka u procesu pristupanja Crne Gore EU i, u tom smislu, pozvali na nastavak parlamentarnog dijaloga.

Iz MVPEI su ukazali da su u Rezoluciji prepoznati pozitivni pomaci u reformi javne uprave, kao i dobar napredak u zakonodavnom okviru za jačanje nezavisnosti, odgovornosti i profesionalizma u crnogorskom pravosuđu, uz očekivanje pune primjene usvojenih propisa.

“Sa druge strane, europoslanici su preporučili dalje jačanje zakonodavnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, ocijenivši da, i pored pozitivnih promjena u zakonodavstvu i određenog napretka u pokretanju optužnica i izricanju presuda za slučajeve korupcije, ova oblast ostaje predmet ozbiljne zabrinutosti”, rekli su iz MVPEI.

Oni su kazali da je EP pohvalio makreokonmsku stabilnost i pozitivne ekonomske trendove u Crnoj Gori, i preoručilo nastavak stukturnih reformi i dalje unapređenje poslovnog ambijenta.

Dodaje se da su evropski parlamentarci naglašavajući značaj medijskih sloboda i pluralizma kao ključnih vrijednosti EU, zabrinuti za trenutno stanje u oblasti medija i apelovali na obezbjeđenje nezavisnosti javnog servisa.

“Ukazano je, takođe, na nedostatak profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i na nepovoljan ekonomski položaj novinara”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: