Ministri partiji polažu račune

U DPS-u tvrde da stranačke obaveze ne utiču na rad ministara
19 komentar(a)
premijerski sat, Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
premijerski sat, Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.12.2015. 06:48h

Izborom premijera i pojedinih ministara za koordinatore predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) dovodi se u pitanje regularnost parlamentarnih izbora, jer će članovi vlade tokom kampanje biti u konfliktu interesa. Partijskim angažmanom u opštinskim odborima, ministri će teško ubijediti kritičare da ne zloupotrebljavaju položaj u Vladi.

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da je imenovanjem novih koordinatora DPS nastavio sa praksom podređivanja institucija partijskim interesima. Time se, kako tvrdi, nastavlja praksa zloupotreba državnih resursa koju je pokazala afera "Snimak".

"To je izraz svijesti da je partija iznad javnog interesa i da državne funkcije i resursi treba da budu u službi partije, a ne obrnuto. Članovi vlade i u simboličkoj ravni, političkim angažmanom, demonstriraju da raspolažu državnim resursima, što je suštinska priprema terena za razne zloupotrebe", tvrdi Marić.

Predsjedništvo DPS-a je prošle nedjelje imenovalo nove koordinatore, među kojima je uz premijera Mila Đukanovića i pet članova Vlade. Dok je Đukanović zadužen za Podgoricu, koordinator za Bijelo Polje je potpredsjednik Vlade Duško Marković a ministar poljoprivrede Petar Ivanović je nadležan za Herceg Novi.

Ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović zadužen je za Bar, ministar prosvjete Predrag Bošković za Andrijevicu, dok je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović koordinator za Petnjicu.

Koordinator za Zetu je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, dok su premijerovi savjetnici Milan Roćen i Miodrag Bobo Radunović zaduženi za Žabljak i Berane.

Zadatak koordinatora je kontrolisanje partijske mreže tokom izborne kampanje. Oni, uz predsjednike opštinskih odbora, po pravilu odgovaraju predsjedništvu za izborne rezultate.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević tvrdi da članovi Vlade nijesu u konfliktu interesa. Milošević, koji je koordinator za Budvu, smatra da članovi vlade državne poslove treba da obavljaju u skladu sa zakonima i Ustavom.

"Svi ministri su članovi partijskih organa, bilo Glavnog odbora ili predsjedništva. Na funkcije kordinatora imenovani su u ime partije, a ne u ime Vlade. To podrazumijeva i obavezuje ih da te poslove obavljaju nezavisno od državnih", smatra Milošević.

Marić: Preklapanje funkcija je osnova političke korupcije

Marić je upozorio da zbog poklapanja državnih i partijskih funkcija treba uspostaviti punu kontrolu organa za sprovođenje izbora.

"Do tada će članovi DPS-a državne funkcije preklapati sa partijskim. Kako tumačiti praksu da ministri sa premijerom koordiniraju po opštinama tokom izbora, nego kao zloupotrebu funkcija u cilju vođenja kampanje. Ta logika je osnova političke korupcije kao baze za naveći broj drugih pojavnih oblika korupcije. Takav način razmišljanja je i ključ zarobljenosti crnogorskog društva", tvrdi Marić.

Bonus video: