Građani podijeljeni o ulasku u NATO

Pitanje evroatlanskih integracija odavno je aktuelno na političkoj sceni, a TV "Vijesti" je zanimalo koliko je dobijanje pozivnice bitno u životu građana
13 komentar(a)
NATO, Foto: Printscreen (YouTube)
NATO, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 28.11.2015. 20:02h

Nepuna tri dana Crnu Goru dijele od odluke o pozivnici u NATO.

U vlasti su optimistični, opozicija već otvara pitanje referenduma o članstvu, građani podijeljeni. Već sada je međutim jasno da će, kao i uvijek od interesa velikih sila, zavisiti i ova odluka. Nakon terorističkih napada u Parizu i ovonedjeljnog obaranja ruskog aviona i odluka o proširenju NATO, biće izgleda neizvjesna do posljednjeg trenutka.

Pitanje evroatlanskih integracija odavno je aktuelno na političkoj sceni, a TV "Vijesti" je zanimalo koliko je dobijanje pozivnice bitno u životu građana.

I poslanik Demosa, Goran Danilović, izjavio je da pozivnica ili njen izostanak neće riješiti ni jedan jedini gorući problem Crne Gore, već će samo izoštriti raslojenost i učiniti svaku bolnu tačku bolnijom.

"1. decembar je dan otrežnjenja budemo li pametni. Ni pobjeda ni poraz", kazao je Danilović.

Ipak sa tim nijesu saglasni oni političari koji su za to da Crna Gora postane članica Alijanse. Mevludin Nuhodžić iz DPS- sa optimizmom očekuje 1. decembar i vjeruje u dobijanje pozivnice.

"Mislim da u ovom trenutku složene geopolitičke situacije u Evropi kakva je sadašnja, Crna Gora je inače značajan faktor za stabilnost regiona i sa članstvom CG u NATO doprinijelo bi se jačanju ukupne bezbjednosti regiona i ne vidim razlog da CG ne dobije pozivnicu za članstvo u NATO", kazao je Mevludin Nuhodžić iz DPS-a.

Slicno razmišljaju i u Pozitivnoj.

"Apsolutno sam ubijeđena da problematika za koju znamo iz medija, biće riješena u dijalogu između velikih sila. I sigurna sam da ta problematika neće uticati na dobijanje pozivnice za NATO koja je sasvim izvjesna", kazala je Nataša Gojković iz Pozitivne Crne Gore.

Sticaj događaja i okolnosti koji su se odigrali u novembru, prije svega teroristicki napadi u Parizu i rat protiv ISIL-a mogli bi biti prepreka za crnogorsku pozivnicu u NATO konstatuje ipak vojno politički analitičar Aleksandar Radić. U toj komplikovanoj priči o interesima velikih sila, Crna Gora može malo šta da učini kako bi zaštitila sopstveni interes, naglašava Radić.

Iz SNP-a ponavljaju da ukoliko poziv bude poslat – zadnju riječ treba da daju građani.

"Ukoliko poziv bude poslat ono što SNP traži od Vlade, da ukoliko Vlada sebe želi da smatra odgovornom Vladom, ona mora konsultovati svoje građane na referendumu koji bi bio održan kada i parlamentarni izbori, naravno nakon stvaranja fer i demokratskih izbora i za jedno i za drugo", rekao je Aleksandar Damjanović.

Predsjednik SDPa Ranko Krivokapić, sa partijske konvencije u Baru, poručio je da je pozivnica u NATO, poziv za sigurnost, bezbjednost i vladavinu prava “koji su osnov razvoja ”.

Bonus video: