Krivokapić: Samo okupatori i imepatori vladaju po sistemu "zavadi pa vladaj"

"Zavadi pa vladaj u jednoj partiji, zavadi pa vladaj u drugoj partiji, zavadi pa vladaj u svojoj zemlji. U svojoj zemlji se ne vlada zavadi pa vladaj. Tako vladaju okupatori i imperatori. U svojoj zemlji se sakupi, napravi sloga"
69 pregleda 60 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Vuk Lajović
Ranko Krivokapić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.11.2015. 20:12h

Crna Gora će biti najsigurnija i najstabilnija, kada joj sidro i temelj budu pravda, zakonitost, snažne institucije, ustavnost. Tada više ne zavisi ni od jednog imena, tada neće biti nedodirljivih", poručio je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić iz Budve, na izbornoj konvenciji opštinskog odbora.

Budvanski SDP, dobio je novi- stari opštinski odbor sa 30 članova. U narednih sedma dana biće izabrana i lider koji će predvoditi ovu, u budvanskom parlamentu opozcionu partiju, u susret loklnim izborima.

Uz naglasak da "kada završite osnovna ili predpolitička pitanja - državnosti, mir stabilnost, Krivokapić je dodao da onda dolaze ona prava politička pitanja" života građana, socijalne pravde, pravde i pristojnog posla.

"Kod tih pitanja nema podjela u Crnoj Gori. Kod tih pitanja postoji samo jedna Crna Gora. Ona se zove pojedinac, pojedinac koji hoće pravdu i pristojan posao. Koji hoće da vidi perspektivu života u Crnoj Gori. To je najveći izazov za sve nas. Tu nije više dovoljna SDP. Mi smo mogli da čuvamo plamen u svim prethodnim fazama. Ostali smo bili sami, ostali smo bili bez Liberalnog saveza. Uništen je na način, kakva je namijenjena nama sudbina. Zavadi pa vladaj u jednoj partiji, zavadi pa vladaj u drugoj partiji, zavadi pa vladaj u svojoj zemlji. U svojoj zemlji se ne vlada zavadi pa vladaj. Tako vladaju okupatori i imperatori. U svojoj zemlji se sakupi, napravi sloga", Krivokapić.

On je naglasio da SDP neće biti onaj koji zavađa pa vlada, nego onaj koji skuplja da ojača.

"Misija SDP-a je da vrati slogu Crnoj Gori. I kada smo se žestoko razlikovali oko osnovnih političkih pitanja, mi smo bili demokrate. Socijaldemokrate koji su pružali ruke, nije nam cilj bio da pobjeđujemo, da nekoga porazimo, cilj je bio da pobjedi Crna Gora u koju smo mi vjerovali u koju, nadam se, sada svi vjeruju da je prava Crna Gora. Iako smo bili sposobni da budemo lideri u državotvornim, i u reformskim i evroatlanskim integracijama, sposobni smo da budemo i lideri u građenju evropske Crne Gore", istakao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima nikada čitava Crna Gora nije bila ujedinjena kao oko evropskih integracija.

"EU ujedinjuje Crnu Goru, daje nam priliku, napokon, poslije mnogih istorijskih podjela, da budemo svi na istoj ideološkoj strani", dodao je on.

Krivokapić je kazao da je pravda temelj države.

"Oko pravde nema razlika u Crnoj Gori. Pred vrata smo NATO-a još jednog od velikih ciljeva koji nas može podijeliti na tren. Ulazak u sigurnost i stabilnost, biće uspješan ukoliko Crna Gora bude zemlja pravde za sve. A pravda države se ogleda na jakima, ne na slabima. Kako smo tražili slobodu i pravdu za Crnu Goru, mi moramo sada naći pravdu i slobodu za svakog poštenog građanina u Crnoj Gori i kaznu za svakoga nepoštenog. I to će učiniti manje važnim jeste li SDP, ili iz Demokratskog fronta , SNP-a, jer ćemo pred zakonom svi biti isti. Tada će Crna Gora biti najsigurnija i najstabilnija, kada joj sidro i temlje budu pravda, zakonitost, snažne institucije ustavnost. Tada više ne zavisi ni od jednog imena, tada neće biti nedodirljivih. Nije pravda temelj države zašto što to odgovara elitama, već zato što je to temelj demokratije", ocijenio je Krivokapić

Pohvalivši se da je stranka u Budvi uspjela da održi jedinstvno lider budvanskog SDP-a Mihailo Đurović ocijenio je da socijaldemokratama u prethodnih desetak godina nije bilo lako u Budvi.

"SDP u Budvi, kao politički subjekt koji je participirao u vlasti od 2005. prošla je kroz period visoke političke nestabilnosti. Svoje političko djelovanje, usredsredili smo na kvalitetno učešće u radu lokalne smaouprave. Upravljjući gradom u mjeri svoje političke snage trudili smo se da nađemo prve odgovore na tranzicione procese i pojave koje sa sobom nose. Predano radeći nadali smo se najboljem. Međutim, u ranim fazama bilo je grešaka. Tokom prvih afera, koje su potresle Budvu, iako u koalicionoj vlasti, smogli smo hrabrosti da javno uputimo riječi jasne kritike i kreiramo nezavisne stavove i vizije rješavanja problema. Smatramo da smo ostvarili mjerljive rezultate i uspjeli da spriječimo i ublažimo nekoliko ataka na javne resusrsa od naših partnera. Zbog toga nam je spočitavano da opstruiramo razvoj. Uspjeli smo da sačuvamos sebe i svoje pincipe, kojima smo odani. Boreći se za interese građana ostvarili smo kontakte sa brojnim subjektima, čak i sa onima od kojih nas dijele jasne ideološke razlike. Shvatili smo da smo na istom putu. Samo tako, kao odgovorni politički subjekti u budućem periodu moramo pružiti ruku saradnje jedni drugima i otvoriti iskreni dijalog. Vjerujem da ćemo samo tako, boreći se za narodne, ne isključivo za partijske interese, dati odlučan doprinos vraćanju povjerenja i dobrog imidža našeg gradu", poručio j Đurović.

Bonus video: