Slučaj Mime Karadžića dokaz prljave igre propagandista ulaska u NATO

"Imajući u vidu manipulacije Vlade sa istraživanjima javnog mnjenja ne bi nas čudilo da uskoro, prema istraživanjima urađenim za Vladu, broj građana koji su za ulazak u Alijansu skoči na 96 odsto”, kaže Pean,dodajući se da podrška realno kreće oko 35 procenata
101 pregleda 36 komentar(a)
Mima Karadžić, Foto: Screenshot (YouTube)
Mima Karadžić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.11.2015. 10:29h

Da propagandisti ulaska u NATO igraju krajnje prljavu igru, u kojoj očigledno vrijedi pravilo da cilj opravdava sredstva, pokazuju nedavni angažmani javnih ličnosti u cilju promocije iste, smatraju u Pokretu za neutralnost, ističući primjer Milutina Mime Karadžića, koji se distancirao od reklame u kojoj se pojavljuje i u kojoj on sam eksplicitno ne pominje NATO savez.

“Iako ne možemo crno na bijelo znati da li je po srijedi još jedna obmana promotera, kao u slučaju budvanskog ugostitelja Krsta Niklanovića, ili naknadna pamet našeg glumca, Pokret za neutralnost pozdravlja potez Mime Karadžića da se distancira od ovakvih, za struku kojoj pripada, neprimjerenih političkih izleta kao i njegov apel na njegove kolege, muzičare, glumce, i ostale javne ličnosti da ne učestvuju u bilo kakvim kampanjama”, stoji u saopštenju koordinatora Pokreta za neutralnost za Tivat Iva Peana.

Navodeći da ovo ne bi bio prvi slučaj obmanjivanja nekog iz javnosti od strane NATO promotera, Pean je, kako kaže, skloniji vjerovati Mimi Karadžiću nego nacionalnom koordinatoru Vesku Garčeviću. Garčević je u slučaju Karadžića spominje beogradski sindrom, kako bi, smatra Pean, omalovažio izjavu poznatog glumca i dao joj nekakvo antidržavno značenje.

“Čitava NATO kampanja je laž koja se svodi na promicanju ideje pomoću osoba koje su prinuđene da rade taj posao zarad materijalne dobiti ili mogućeg boljeg položaja u društvu. Koristeći težinu riječi javnih ličnosti i njihov eventualni učinak na građane kod kojih ta riječ ima uticaja pokušava se približiti ovaj savez na perfidan način”, ističe Pean.

Dodaje da primjeri Niklanovića i Karadžića potvrđuju činjenice ispisane u aferi “Depeša”, u kojoj su i zadane smjernice takvog djelovanja, a ova kampanja na taj način može doživjeti “samo raspad poput kule od karata što više ovakvih primjera bude bilo”.

U Pokretu za netralnost se pitaju što bi sve mogli očekivati, koje vrste obmana, jer ove sa javnim ličnostima, smatraju, nemaju dovoljno efekta. Zato moraju pribjegavati “lažnim istraživanjima raznih agencija koje se bave sitarživanjima javnog mnjeja”, ističe Pean.

To se odnosi na istraživanje Ipsos stratedžik marketinga, agencije kojoj se nakon afere Depeša ne može vjerovati, ističu u Pokretu.

“Tada je, podsjetimo, Vlada falsifikovala istraživanje Ipsosa (postotak protivnika NATO integracija) za čak 11 procenata, a da Ipsos to nije niti jednom riječju demantovao: ni kada je do falsifikata došlo, ni kada je naš Pokret objelodanio taj skandal. Imajući u vidu manipulacije Vlade sa istraživanjima javnog mnjenja ne bi nas čudilo da uskoro, prema istraživanjima urađenim za Vladu Crne Gore, broj građana koji su za ulazak u Alijansu skoči na 96 odsto”, kaže Pean,dodajući se da podrška realno kreće oko 35 procenata.

Bonus video: