Nevladine organizacije osuđuju policijsku brutalnost

Građanska Alijansa, ADP – Zid, NVO „4 LIFE“, LGBT Forum Progres, Green Home i UNO Libertask smatraju da je nedopustivo da se demonstrira sila nad novinarima i učesnicima mirnih okupljanja
0 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Screenshot (YouTube)
Slaven Radunović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.10.2015. 16:51h

Nevladine organizacije Građanska Alijansa, ADP – Zid, NVO „4 LIFE“, LGBT Forum Progres, Green Home i UNO Libertask najoštrije osuđuju policijsku brutalnost prilikom nasilnog prekidanja mirnih protesta pristalica Demokratskog fronta ispred Skupštine Crne Gore.

"Posebno osuđujemo što su jutros bili uhapšeni novinari Dnevnih novina DAN Dražen Živković i Urednik portala in4s Gojko Raičević. Oba novinara su optužena da nijesu izvršila naređenje da napuste zaštićenu zonu. Posebno zabrinjava da su sredstva prinude primijenjena u oba slučaja, iako novinari nijesu pružali otpor, pa je Raičević dobio udarac od policijskog službenika u predjelu bubrega i bio je odgurnut prilikom ulaska službeno vozilo „maricu“ pri čemu je zadobio i povredu koljena. Novinaru Živkoviću stavljene su lisice iako nije pružao nikakav otpor. Na ovakav način prekršeno je i pravo javnosti da zna i da bude upoznato sa svim što se dogodilo jutros ispred Skupštine Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Smatraju da je nedopustivo da se demonstrira sila nad novinarima i učesnicima mirnih okupljanja.

"Hapšenje novinara i primjena sile nad urednikom jednog od medija, te sprječavanje novinara da obavljaju svoj posao, je nešto što institucije moraju nepristrasno da ispitaju. Istraživači Građanske alijanse su se danas na terenu, prateći cijelu situaciju i suđenja novinarima, uvjerili da su policijski službenici postupali suprotno zakonskim propisima i međunarodnim standardima prilikom hapšenja novinara. S toga, mi, predstavnici šest nevladinih organizacija, pozivamo nadležne institucije Vrhovno državno tužilaštvo, Osnovno državno tužilaštvo, Ombdusmana, Savjet za građansku kontrolu rada policije, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije i Etički odbor Uprave policije i samu Upravu policije, da postupe po dužnosti, isprate ovaj slučaj sa najvećim stepenom pažnje, neodložno sprovedu hitnu, nezavisnu i efikasnu istragu"; zaključuje se.

"Državni tužilac da se uključi i sprovede istragu o postupanju policije"

Akcija za ljudska prava, Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) podsjećaju da je svaki vid torture nad građanima od strane policije apsolutno zabranjen, kao i da postoji pretpostavka odgovornosti policije za sve povrede koje uhapšeni dobiju prilikom i nakon hapšenja.

"Apelujemo na državnog tužioca da se blagovremeno uključi i sprovede nepristrasnu istragu o postupanju policije. Imajući u vidu da je Evropski komitet za sprječavanje mučenja (CPT) u svom izvještaju iz 2013. godine utvrdio da su u Crnoj Gori uhapšene osobe izložene znatnom riziku od zlostavljanja u policiji, apelujemo na direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova da obezbijede poštovanje zabrane svakog zlostavljanja uhapšenih, kao i poštovanje drugih prava. Uhapšeni imaju pravo da angažuju advokata i da odmah, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24h (kako dopuštaju poslednje izmjene ZKP) budu odvedeni kod dežurnog državnog tužioca koji će ili naložiti njihovo puštanje na slobodu ili izuzetno odredi dalje zadržavanje, ako je neophodno", navodi se u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija.

Oni protestuju i zbog činjenice da su novinari onemogućeni da rade svoj posao i izvještavaju o akciji hapšenja koju je policija sprovela na javnom mjestu, vršeći službene dužnosti u ime građana Crne Gore.

"Dva novinara su uhapšena - Gojko Raičević urednik IN4S je pri tome i prebijen, prema tvrdnjama njegove supruge, a Draženu Živkoviću, novinaru Dana mu stavljene i lisice na ruke", navodi se.

Dodaje se da će Akcija za ljudska prava pratiti prekršajni postupak koji će se voditi protiv obojice. "Smatramo neodgovornim prema javnosti to što ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije do sada (14.30h) nakon 8 časova od policijske akcije nisu obavijestili javnost o osnovanosti akcije i radnjama koje je policija preduzela", zaključuje se.

IA: Nadležna tijela da se uključe u kontrolu postupanja policije u razbijanju protesta

Policija je jutros upotrebom sile razbila protest građana u organizaciji Demokratskog fronta koji se održavao ispred Skupštine Crne Gore.

Iz Instituta alternativa iskazuju zabrinutost za svaku prekomjernu, neopravdanu i nezakonitu upotrebu sile i postavljaju pitanje da li je akciji policije prethodilo zvanično saopštenje organizatorima o prekidu protesta.

Pozivaju skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu da hitno zakaže kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova i direktora policije o svim okolnostima jutrošnje akcije policije.

"IA najoštrije osuđuje svako nasilje prema poslanicima, novinarima i građanima. Posebno nas zabrinjava udaljavanje novinara sa mjesta događaja, zabranjivanje snimanja i prijetnje novinarima, što su krajnje nedemokratske prakse ograničavanja slobode medija i rada novinara", kazao je predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk

Dodaje se da zaštitnik ljudskih prava i sloboda, u skladu sa svojim ovlašćenjima, mora hitno provjeriti postupanje prema uhapšenim licima u prostorijama policije i utvrditi da li je bilo i naknadne upotrebe sile.

"Unutrašnja kontrola mora hitno i nepristrasno ispitati postupanje svakog pojedinačnog policijskog službenika i dati zvaničan izvještaj.Pozivamo sve aktere da u okvirima Ustava i zakona ostvare svoja prava, uključujući pravo na slobodno udruživanje i okupljanje, te da mirno i primjereno odgovore na nastalu situaciju. Insistiramo da se, bez izuzetka, utvrdi odgovornost i da se svaki nezakoniti postupak najstrože sankcioniše, od najvišeg do najnižeg nivoa"

Nadležne institucije moraju da odgovore da li je postupanje pod krinkom sprovođenja zakona preraslo u politički obojeno postupanje.

Vanredna sjednica Savjeta za građansku kontrolu policije

Savjet za građansku kontrolu policije zakazao je vanrednu sjednicu za utorak 20. oktobar.

"Savjet pažljivo prati i prikuplja sve informacije u vezi sa prekidanjem građanskog protesta u Podgorici i primjenom policijskih ovlašćenja konkretnom prilikom. Savjet je na osnovu interesovanja učesnika protesta, njihovih porodica i javnosti, uputio apel prema Upravi policije i Centru bezbjednosti Podgorica da se članovima porodica osoba sa protesta koje su zadržane i lišene slobode pruže korektne i tačne informacije u vezi sa njihovim zdrastvenim stanjem", navodi se u saopštenju Savjeta.

NVO sa sjevera osuđuju policijsku brutalnost

Nevladine organizacije sa sjevera Crne Gore, oštro osuđuju policijsku brutalnost, koja je jutros upotrijebljena prema svima, koji su na miran i dostojanstven način 20 dana protestovali, kao i protiv novinara DAN-a Dražena Živkovića i urednika portala in4s Gojka Raičevića, navodi se u saopštenju.

Oni pozivaju Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da pozove i ispita Ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, direktora policije Slavka Stojanovića i njegovog pomoćnika Nikolu Janjuševića.

CGO: Pravo na protest ne smije biti ograničeno brutalnom silom

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva sve nadležne institucije u Crnoj Gori da detaljno i u cjelosti ispitaju postupanje policije u akciji prekida mirnih protesta ispred Skupštine Crne Gore, kao i da li su policijska ovlašćenja korišćena u skladu sa zakonom i da shodno nalazima sprovedu proceduru utvrđivanja odgovornosti.

CGO najoštrije osuđuje prekomjernu upotrebu fizičke sile, jer je pravo na izražavanje političkih i drugih uvjerenja Ustavom zagarantovano.

"Neodgovorno je što ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović nisu održali ni konferenciju za medije i crnogorskoj javnosti direktno objasnili motive i sve detalje policijske intervencije, primjene sile, a posebno u dijelu hapšenja narodnih poslanika. To je i razlog više da o ovom budu saslušani u Skupštini Crne Gore od strane nadležnog skupštinskog odbora", navodi se u saopštenju.

CGO poziva i Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da se odredi prema tome da li je u jutrošnjoj intervenciji policije bilo elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

CGO posebno osuđuje spriječavanje medija u njihovom radu, odnosno brutalan odnos prema novinarima koji su se zatekli na licu mjesta i koji su bili onemogućeni u vršenju svoje dužnosti. Privođenje novinara dnevnog lista Dan Dražena Živkovića, kao i privođenje i prebijanje urednika portala IN4S Gojka Raičevića je neobjašnjiv čin koji pored javne osude treba da vodi i hitnoj reakciji unutrašnje kontrole policije i VDT-a.

"Ozbiljnost situacije nalaže da se svi društveni akteri, a posebno politički subjekti u ovoj situaciji ponašaju odgovorno i insistiraju da se sve riješi u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, a da vlast shvati da su protesti demokratska tekovina i legitiman vid političke borbe.", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: