Lut: Još ne vidimo da je crnogorska javnost jasno za NATO

"U principu, NATO je organizacija kojoj pristupaju kandidati. Mnogo je bitnije Crnoj Gori da postane članica NATO saveza, nego obrnuto", kazao je Lut
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2015. 13:20h

Sjedinjene Američke Države podržaće da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO u decembru, ali ta podška u ovom momentu nije sigurna kao sto su crnogorski zvaničnici do sada tvrdili.

Ambasador SAD pri NATO Daglas Lut kazao je danas u sjedištu Alijanse u Briselu da Vašington želi da vidi jasniju podršku crnogorske javnosti i rezutate u jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije.

“Tražimo jasne indikatore javne podrške, tj. da narod Crne Gore želi ovo članstvo. Za sada, mi to nemamo jer su, izvještaji o podršci ‘pomiješani’. Članstvo nije pitanje volje crnogorskog rukovodstva, već Crne Gore kao nacije", bio je jasan Lut u odgovoru na pitanja crnogorskih novinara.

"U principu, NATO je organizacija kojoj pristupaju kandidati. Mnogo je bitnije Crnoj Gori da postane članica NATO saveza, nego obrnuto", kazao je Lut.

On zbog toga nije mogao ni da predvidi da li će na samitu u decembru biti konsenzusa za pozivnicu Crnoj Gori.

“Ako se ispune ova dva faktora, daćemo punu podršku da Crna Gora u decembru dobije pozivnicu da postane 29. članica Saveza”, rekao je Lut.

On je kazao da ce na sjutrašnjoj ministarskoj konferenciji NATO-a u Briselu u fokusu biti dvije teme: realizacija zakljucaka sa samita u Velsu i pogoršanje krize na Bliskom Istoku.

Sjutra ce ministri govoriti o incidentu kada su ruski borbeni avioni prošlog vikenda narušili vazdušni prostor Turske, koja je clanica NATO-a, a u vezi Ukrajine istakao je regularnost predstojećih lokalnih izbora u toj zemlji i njihov međunarodni monitoring.

Stoltenberg će se sresti i sa opozicijom: Rusija neće uticati na put CG u NATO

Rusija ni na koji način ne utiče na politiku proširenja NATO saveza, pa neće uticati ni na proces ulaska Crne Gore, kazao je danas "Vijestima" izvor iz Alijanse.

On je kazao da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naredne sedmice u Podgorici razgovarati sa crnogorskim vlastima, ali i predstavnicima opozicionih partija, kako bi se stekla što bolja slika o tome da li je Crna Gora odradila “domaće zadatke” koji su joj prošle godine ispostavljeni u Kardifu.

“Sve to će pomoci ministrima spoljnjih poslova NATO-a, koji će na konferenciji u decembru donijeti konačnu odluku o pozivnici Crnoj Gori”, rekao je predstavnik Alijanse.

U Briselu se sjutra održava ministarska konferencija a u žiži će biti kriza na Bliskom Istoku, i ponasanje Rusije u sirijskom sukobu.

Galerija

Bonus video: