Marić o protestima DF-a: Benefite bi najviše mogao da vuče neko ko je na vlasti

"Jer i opozicione strukture koje su odbile da učestvuju u organizaciji protesta, i oni koji će ih organizovati, na kraju ipak pominju izbore kao konačno rješenje za eventualnu smjenu vlasti", kazao je Marić
5 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2015. 12:07h

Protesti zakazani za 27. septembar imaju legitimitet ako su mirni i dominantno građanski, ocijenio je pravnik u Centru za građansko obrazovanje, Boris Marić, dodajući da je pitanje ko će izvući političke benefite od toga, s obzirom na evidentno nejedinstvo opozicije.

"Protesti su legitiman izraz političke borbe. Naravno, oni moraju biti mirni i građanski, da bi do kraja ostvarili svoj cilj", kazao je Marić agenciji MINA.

S druge strane, kako je naveo, ciljevi koji su postavljeni – prelazna vlada, prvi fer i demokratski izbori, takođe su legitiman cilj, i sa te strane protesti mogu biti jedan izraz političke borbe.

"Međutim, ono što je mnogo važnije i što do sada najava protesta pokazuje, to je jedan ozbiljan nivo nejedinstva crnogorske opozicije", smatra Marić.

Prema njegovim riječima, to su fundamentalno različiti pristupi viđenja kako treba opoziciono djelovati, kako doći do alternative crnogorskoj vlasti i eventualno doći u poziciju da ta vlast bude smijenjena, na kraju opet na izborima.

"Jer i opozicione strukture koje su odbile da učestvuju u organizaciji protesta, i oni koji će ih organizovati, na kraju ipak pominju izbore kao konačno rješenje za eventualnu smjenu vlasti", dodao je Marić.

Kako je naveo, veliko pitanje koje se postavlja, a na koje je teško dati odgovor je – kome sve ovo, u političkom smislu, ide u korist?

"U ovom trenutku, s obzirom na činjenicu o nejedinstvu opozicije, političke benefite bi najviše mogao da vuče neko ko je na vlasti. Ali, ostaje da vidimo. Niko ne može sa sigurnošću da kaže kakvi će dometi ili rezultati tih protesta biti i koji je njihov kapacitet", kazao je Marić.

Komentarišući najave organizatora da se učesnici protesta neće razilaziti do ispunjenja njihovih zahtjeva, on je kazao da sve zavisi od toga koliko će ti protesti biti masovni, i kakav će biti njihov karakter.

"Ništa od toga ne znamo u ovom trenutku. U svakom slučaju, za jedan takav cilj, potrebna je ozbiljna kritična masa građana koja bi dovela do pregovaračkog stola i pregovora oko dva osnovna cilja", rekao je Marić, dodajući da evidentno nejedinstvo u opoziciji stavlja veliki znak pitanja na mogućnost ostvarenja tih ciljeva.

Bonus video: