UP: Nismo legitimisali kosovske državljane na teritoriji Kosova

U saopštenju je rečeno da su lica Arian Krasnići, (27) iz Prizrena, Leorent Keljmendi (23) iz Peći i Ačiles Ćafalješi (28) iz Dragaša, koji su se sa teritorije Kosova na biciklima uputili u Crnu Goru, legitimisani od strane službenika OGB Berane zbog sumnje da su namjeravali da pređu državnu granicu van graničnog prelaza
97 pregleda 4 komentar(a)
Kosovo, Granica Crne Gore i Kosova, policajci
Kosovo, Granica Crne Gore i Kosova, policajci
Ažurirano: 02.09.2015. 07:17h

Beranska granična policija nije legitimisala kosovske državljane na teritoriji Kosova, saopšteno je iz Uprave policije.

Biciklisti Leorent Keljmendi iz Peći, Arian Krasnići iz Prizrena i Ačiles Ćafalješi iz Dragaša objavili su video snimak na kome ih legitimišu pripadnici crnogorske pogranične policije, navodeći da su ih policajci zaustavili u nedjelju u mjestu Kućište u Rugovskoj klisuri koje se, kako tvrde, nalazi “duboko u kosovskoj teritoriji”.

Juče se oglasila i kosovska policija, koja je demantovala tvrdnje Leorenta Keljmendija da su pripadnici crnogorske pogranične policije patrolirali duboko na teritoriji Kosova. Kako je objavila televizija Klan, grupa kosovskih biciklista jeste zaustavljena na 50 metara od granice dvije države

Prema navodima kosovske policije, incident se dogodio u junu, a ne kako je Krasnići tvrdio 30. avgusta, a grupa biciklista zaustavljena je jer nije imala dozvolu za prelazak granice "što znači da se radi o pokušaju ilegalnog prelaska"

"Službenici OGB Berane, angažovani kao kombinovana (pješačko – motorizovana) policijska patrola, su 13. juna 2015. godine, obavljali redovne poslove i zadatke na državnoj granici, na našoj teritoriji u blizini granične linije sa Kosovom, tačnije na reonu Bjeluhe - Kotlova. Oni su tog dana, u periodu od 10,00h do 14,00h obišli širi reon Bjeluhe i Kotlova do granice sa Kosovom, kada su oko 12,00h u blizini granične linije zaustavili i kontrolisali tri lica na biciklima sa teritorije Kosova", kazali su iz Uprave policije.

U saopštenju je rečeno da su Arian Krasnići (27) iz Prizrena, Leorent Keljmendi (23) iz Peći i Ačiles Ćafalješi (28) iz Dragaša, koji su se sa teritorije Kosova na biciklima uputili u Crnu Goru, legitimisani od strane službenika OGB Berane zbog sumnje da su namjeravali da pređu državnu granicu van graničnog prelaza.

"Shodno Zakonu o graničnoj kontroli - član 10 stav 2, kojim je definisano da se “državna granica, po pravilu može prelaziti samo na graničnim prelazima sa važećom putnom ispravom ili drugom ispravom propisanom za prelazak državne granice, u vrijeme koje je određeno za odvijanje saobraćaja na graničnom prelazu i na način koji je u skladu sa namjenom graničnog prelaza”, ova lica su upoznata da državnu granicu mogu preći isključivo na graničnom prelazu, te su upućeni na najbliži granični prelaz “Kula”", kazali su iz Uprave policije.

Bonus video: