Ostaju li DPS i SDP zajedno u Budvi

DPS je zahvaljajući podršci tri nezavisna odbornika, bivša člana Pozitivne Crne Gore, obezbjeđivao skupštinsku većinu, bez tri odbornika SDP-a i Liberalne partije
80 pregleda 26 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.08.2015. 05:24h

Da li će u Budvi doći do raspada koalicije Demokratske partije socijalista(DPS) i Socijaldemokratske patije (SDP) nakon decenije saradnje trebao bi da bude poznato danas, nakon sastanka čelnika dviju stranaka koji je inicirao šef budvanskog odbora jačeg partnera Srđa Popović.

On je juče pozvao koalicione partner iz lokalnog SDP-a da sjednu za sto i razmotre dalju saradnju. Do zahlađenja odnosa unutar koalicije došlo je prije godinu i po nakon što je potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović (SDP) povukao potpis sa ugovora o prodaji zaleđa Kraljičine plaže na lokalitetu Dubovica. Od tada SDP kao da se preselio u opozicione klupe, jer je glasao protiv velikog broja predloga DPS-a, od organizacije festivala “Sea Dance” pa do povećanja cijena vode u Budvi.

DPS je zahvaljajući podršci tri nezavisna odbornika, bivša člana Pozitivne Crne Gore, obezbjeđivao skupštinsku većinu, bez tri odbornika SDP-a i Liberalne partije.

Popović je neposredno prije posljednjeg hapšenja 14 Budvana, od kojih su osam članovi Opštinskog odbora DPS-a, najavio da će tražiti na organima da se raspravlja o raskidu koalicije sa DPS-om, navodeći da se on zalaže za to.

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović juče je i formalno dostavio ostavku na mjesto prvog čovjeka grada. On je ostavku dostavio preko svoga branioca Popoviću, kao šefu DPS-a, i Skupštini opštine Budva.

Ostavka Rađenovića biće konstatovana na vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta koja bi trebalo ubrzo da bude zakazana. Za danas je planiran kolegijum odborničkih klubova kako bi se utvrdio termin sjednice, a rukovodstvo DPS-a bi trebalo preksjutra da ozvaniči kandidata za mjesto gradonačelnika. Skoro izvjesno je da će to biti Popović.

Pema koalicinom sporazumu sa SDP-om i LP-om, mjesto predsjednika Opštine pripada DPS-u. Iz te partije juče su “Vijestima” kazali da očekuju da će odmah nakon što bude konstatovana ostavka Rađenovića, biti izabran i novi predsjednik Opštine kome će biti oročen mandat do oktobra 2016. kada ističe mandat aktulenom skupštinskom sazivu. U DPS-u očekuju da će i opozicija predložiti svog kandidata.

Dio opozicionih partija zatražio je ranije raspisivanje vanrednih lokalnih izbora zbog svega što se dešava sa Rađenovićem i dijelom njegovih bliskih saradnika.

Rađenović je u ostavci naveo da se odlučio na taj čin zbog moralnih razloga “ne osjećajući i najmanju krivicu” za ono što mu se stavlja na teret.

Upravo ostavkom, kako je naveo, “stvara i dodatni prostor za ličnu potrebu da svoje aktivnosti koncentriše na dokazivanje nevisnoti i utvrđivanje istine da je svoj posao radio uvijek za dobrobiti građana Budve”.

Bonus video: