Marić: Politička situacija u CG je složena

I dok se u DPS-u bore na više polja i pokušavaju da kontrolišu situaciju, sve je očiglednije da se u takvoj zbilji opozicija ne snalazi najbolje. Po Marićevom mišljenju opozicija bi trebalo ima jasniju ponudu i da prestanu sa prepucavanjima
100 pregleda 6 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Printscreen (YouTube)
Boris Marić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 23.08.2015. 19:22h

Na političkom terenu već duže vrijeme vlada gužva. Mimoilaženja DPS-a i SDP-a, raskol socijaldemokrata, konstantna prepucavanja među opozicionarima i hapšenja čelnika budvanske opštine, neki su od ključnih momenata koji su obilježili protekli period.

Politički analitičar Boris Marić trenutnu situaciju ocjenjuje kao izuzetno složenu. Pitanje je kaže do kada DPS može balansirati između obaveza koje je neophodno ispuniti na putu evroatlanskih integracija i njihovog političkog interesa.

On nije optimista da odnos između dvije članice vladajuće koalicije može da opstane nakon izbora, ali trenutno ne vidi potencijalnog partnera DPS-a među opozicijom. Opozicionu scenu vidi kao melodramatičnu, što poručuje nije dobro.

"Posljednjih godinu nije falilo turbulencija na političkoj sceni Crne Gore. Kad se podvuče crta, ostaje nekoliko ključnih momenata" kaže Marić

Politički analitičar Boris Marić smatra da je trenutna situacija na crnogorskoj političkoj sceni izuzetno složena. Takvom je, kaže, čine brojne promjene, ali i stalni pritisak evroatlanskih integracija koji najviše osjeća vladajući DPS.

"Čini se da DPS u skladu sa tim radi jedan balans između onoga što je neophodnost ispunjavanja tih obaveza i onoga što je njihov politički interes. Postavlja se nekoliko pitanja do kada oni mogu i na koji način balansirati te dvije stvari. S druge strane, da li će ovo što vidimo kao hapšenja, kao jedan pojavni oblik borbe protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala biti selektivno, koliko je ono politički profilisano, u smislu vladajuće dominantne partije DPS-a i sa druge strane da li će to ići na neke druge opštine, da li će se kretati prema najvišim funkcionerima DPS-a, ka samom centru DPS-a"

I dok se u DPS-u bore na više polja i pokušavaju da kontrolišu situaciju, sve je očiglednije da se u takvoj zbilji opozicija ne snalazi najbolje. Po Marićevom mišljenju opozicija bi trebalo ima jasniju ponudu i da prestanu sa prepucavanjima.

"Za nekolike stvari bi bilo bitno da iskorače u odnosu na ono što mi za sada vidimo za sada kao jedan dosta prizeman sukob između određenih političkih aktera u kojima učestvuju nekad jedni, nekad drugi, ali manje više, svih se to negdje dotiče i to naravno negdje utiče na određeni nivo pada rejtinga među opozicionim biračima, samih opozicionih subjekata, a oni bi ustvari trebalo da imaju veću konzistentnost, veću koordinaciju", kasže Marić.

Objašnjava da to ne znači da svi opozicionari moraju da budu na jednoj listi, niti da imaju iste političke programe, a ne moraju ni jednako da vide određene političke procese.

"Mislim da bi tako politički subjekti u opoziciji značajno dobijali u bilo kakvom takvom razgovoru i dijalogu da se nađu. Ali, kad se nađu u dijalogu koji je melodramatičan, koji ima oblike ličnog, gdje vidite izviranje određenih liderskih sujeta, naravno da to u konačnom rezultatu ne može dati dobar politički rezultat", dodao je Marić.

Kada je u pitanju odnos DPS-a i SDP-a Marić ne vjeruje da taj savez može da opstane nakon sljedećih izbora.

"DPS ima jednu tendenciju traženja jednog novog koalicionog partnera, a SDP da pokuša da vidi kako će se prema svemu tome postaviti profilisati".

Ipak, DPS, po njegovom mišljenju, u ovom trenutku zamjenu za SDP nema u opoziciji. Tokom 25 godina vladajuća partija je, kaže naučila, ono što drugi nijesu, da gradi svoju političku poziciju.

"Trenutno u opozicionim strukturama ne vidim partnera DPS-u, jer ne vidim da oni prepoznaju jedan takav interes. I dalje mislim da su tu najbliži neki SDP Socijaldemokrate, ali mislim da u ovom trenutku DPS ima veliki problem da nastavi koaliciju prije svega sa SDP-om na čelu sa Krivokapićem."

Što se tiče lokalnog nivoa, Marić ističe da su se i u Budvi, ali i velikim dijelom u HN stvorili uslovi da se razmišlja o raspisivanju izbora. Zaključuje da bi izbori bili jedino pravo demokratsko rešenje u interesu građana.

Bonus video: