DPS će u Budvi tražiti raskid sa SDP-om

Tako će deceniju i po dugoj vladajućoj koaliciji u Budvi - DPS i SDP najvjerovatnije doći kraj, jer ona je gotovo godinu i po na staklenim nogama
88 pregleda 25 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.08.2015. 05:29h

Predsjednik DPS-a Budva Srđa Popović najavio je da će inicirati raskid koalicije sa SDP-om na lokalnom nivou.

„Kao predsjednik Opštinskog odbora planiram ovih dana da iniciram na organima partije razgovor na temu raskida koalicije“, kazao je Popović za „Vijesti“.

To je prva konkretna najava prekida saradnje nakon što se zaoštrio javni sukob koalicionih partnera i na državnom nivou i poruke iz DPS-a da će “poslati u istoriju” partiju Ranka Krivokapića.

Tako će deceniju i po dugoj vladajućoj koaliciji u Budvi - DPS i SDP najvjerovatnije doći kraj, jer ona je gotovo godinu i po na staklenim nogama. DPS-u posebno nije odgovaralo što je iz Budve inicirano nepotpisivanje ugovora o prodaji lokaliteta Dubovice u zaleđu Kraljičine plaže.

Razmimoilaženje koalicionih partnera postalo je očigledno na posljednjim skupštinskim zasjedanjima, gdje odbornici SDP-a nijesu željeli da obezbijede kvorum, dok su za ključne odluke, poput ugovora o organizaciji muzičkog festivala Sea dance na Jazu i cijenama vode, bili u timu sa opozicijom.

„Na posljednje dvije sjednice SO odbornici SDP-a su svoje ponašanje vezivali za opoziciju. Neskriveno su izražavali stav prema predlozima pojedinih skupštinskih odluka, ne vodeći se njihovom važnošću značajem i kvalitetom, već isključivo stavom opozicije. Bio sam zaprepašćen da predsjednik kluba odbornika SDP-a obavještava da će oni, koji su izašli iz sale, ući samo pod uslovom da mi obezbijedimo kvorum. To govori da njihov primarni interes nije djelovanje koalicione vlasti u Budvi, da učestvuju u donošenju odluka od interesa za građane, već da im je cilj da takvom praksom opstruiraju ili da traže alibi za takav njihov odnos“, kazao je Popović.

On je naglasio da DPS „nema dalje namjeru da trpi ovakav neprincipijelni odnos prema vlasti u kojoj sami učestvuju”.

Budvanski DPS u lokalnom parlamentu od 32 ima 14 odbornika, SDP dva, a Liberalna partija jednog odbornika, i oni su nakon izbora činili skupštinsku većinu.

Nakon što su Liberali započeli bojkot parlamenta prije više od godinu, DPS je napravio novu koaliciju sa dva nekadašnja odbornika Pozitivne Crne Gore.

Odnedavno su privukli još jednog nezavisnog odbornika, koji je nekad takođe bio u Pozitivnoj, čime su bez SDP i LP, obezbijedili skupštinsku većinu.

Već spremili svoje kadrove kad “potjeraju” Rankove

DPS je već, kako je “Vijestima“ potvrđeno, pripremio svoje kadrove, koji će u slučaju izvjesnog raskida koalicije, odmah preuzeti funkcije koje je pokrivao SDP u lokalnoj upravi.

Jer, SDP je, naglasili su iz DPS-a, uspijevao svih prethodnih godina da na račun koalicionog sporazuma obezbijedi ključne pozicije u izvršnoj vlasti, te postavi svoje ljude u profitabilnim opštinskim preduzećima ili službama.

Osim što su, prema koalicionom dogovoru, dobili mjesto potpredsjednika Opštine, oni 13 godina drže i poziciju prvog čovjeka za finansije, Komunalne policije, te imaju direktorsko mjesto u preduzeću „Mediteran reklame“ gradskoj Biblioteci, a svoje ljude imaju u svim sekretarijatima i službama na ključnim mjestima, kao i u upravnim odbornima opštinskih preduzeća i javnih ustanova.

Bonus video: