Radulović: Diplomatija je najjači mehanizam za prevazilaženje izazova

Radulović je izrazio zadovoljstvo što je kuća Gavra Vukovića mjesto gdje se susrijeću mlade diplomate iz svih krajeva svijeta, sa ciljem da razmjenjuju mišljenja i ideje ali i diskutuju o aktuelnim globalnim pitanjima, gradeći na taj način lične i profesionalne odnose
86 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2015. 16:17h

U savremenom svijetu diplomatija je najjači mehanizam za prevazilaženje svakodnevnih izazova, a za efikasnu službu od ključnog značaja je unaprjeđenje znanja, vještina i iskustva, poručeno je na otvaranju Crnogorske ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“.

Osmu Crnogorsku ljetnju školu za mlade diplomate danas su u Beranama otvorili državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Vladimir Radulović, šefica Sektora za demokratsko upravljanje i za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP, Sanja Bojanić i predsjednik Opštine, Dragoslav Šćekić.

Radulović je izrazio zadovoljstvo što je kuća Gavra Vukovića mjesto gdje se susrijeću mlade diplomate iz svih krajeva svijeta, sa ciljem da razmjenjuju mišljenja i ideje ali i diskutuju o aktuelnim globalnim pitanjima, gradeći na taj način lične i profesionalne odnose.

On je kazao da je u savremenom svijetu diplomatija najjači mehanizam za prevazilaženje izazova sa kojima se svakodnevno srijećemo, i da je za efikasnu službu ali i svakog, a posebno mladog diplomatu, od ključnog značaja da kontinuirano radi na unaprjeđenju svojih znanja, vještina i iskustva.

„Svi izazovi i rizici s kojima se suočavamo i danas, moraju se rješavati spregom svježe perspektive, sveobuhvatnog pristupa, novih metoda i međunarodnih političkia alata, hrabrosti i vizije. U ostvarenju tih ciljeva, moderna, učinkovita, kreativna i slobodna diplomatija igra veoma važnu ulogu,“ poručio je Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Bojanić je izrazila zadovoljstvo povodom doprinosa UNDP-a uspostavljanju Ljetnje škole za mlade diplomate.

„Zaista smo ponosni što je ova Ljetnja škola postala tradicionalan i svjetski priznat događaj, koji se održava već osmu godinu zaredom“ kazala je ona.

Bojanić je ukazala na važnost centralne teme ovogodišnje ljetnje škole posvećene globalnim izazovima bezbjednosti, istakavši da posebno značajnim to što će program obuhvatiti i niz konkretnih dijaloga o procesu međunarodnog pregovaranja.

„UNDP ima čast da bude partner u ovom izuzetnom poduhvatu, te da na taj način doprinese promociji uloge Crne Gore u obezbjeđivanju regionalne stabilnosti. Nastavićemo da budemo pouzdan partner građanima i Vladi na njihovom putu ka EU, u skladu sa njihovom posvećenošću principima UN koji se tiču ljudskih prava i održivog razvoja po mjeri čovjeka,“ zaključila je Bojanić.

Šćekić je izrazio zadovoljstvo što su Berane, kao grad iz kojeg potiče rodonačelnik crnogorske diplomatije Gavro Vuković, u prilici da osmu godinu za redom ugoste mlade diplomate iz različitih zemalja svijeta.

On je ocijenio veoma važnim i rezultat veoma dobre saradnje MVPEI , UNDP i Opštine Berane, zahvaljujući čijim zajedničkim naporima se program ovogodišnje škole održava i u Beranama.

Ljetnju školu organizuju Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP) Kancelarije UNDP u Crnoj Gori.

Škola se održava od 5. do 11. jula, među polaznicima je preko 40 mladih diplomata iz 32 države, a predavači su istaknuti praktičari i teoretičari međunarodne politike.

Iz MVPEI je saopšteno da je danas u Beranama održana prva u seriji Info sesija koje taj resor organizuje u cilju predstavljanja mogućnosti koje su Crnoj Gori na raspolaganju u okviru Ipe II, sa posebnim osvrtom na programe prekogranične i transnacionalne saradnje.

Nacionalni IPA koordinator, Aleksandar Pejović, ukazao je na ostvarene rezultate kroz IPA Program u periodu 2007-2013, i istakao visok procenat iskorišćenosti sredstava koja su Crnoj Gori bila na raspolaganju.

Posebno je istakao značaj aktivnijeg uključivanja opština u Programe podrške EU.

Generalna direktorka za koordinaciju programa pomoći EU, Ivana Petričević je predstavila devet programa prekogranične i transnacionalne saradnje u kojima će Crna Gora učestvovati u period 2014-2020.

Ona je predstavila tematske prioritete, programska područja i rasploživa finansijska sredstva i upoznala potencijalne korisnike sa mogućnostima koje sui m na raspolaganju.

Galerija

Bonus video: