Agencija štiti Đukanovića: Što je bilo prije 2016. nije ni bilo

Agencija za sprečavanje korupcije odbacila zahtjev MANS-a da pokrene postupak protiv Mila Đukanovića i Branimira Gvozdenovića jer u izvještajima za 2010. nijesu prijavili poklon putovanje od Duška Kneževića u Dubai, vrijedno skoro 30.000 eura
10721 pregleda 79 komentar(a)
Zajedno uživali u čarima Dubaija: Gvozdenović i Đukanovići, Foto: Filip Roganović
Zajedno uživali u čarima Dubaija: Gvozdenović i Đukanovići, Foto: Filip Roganović

Predsjednik države Milo Đukanović i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović neće odgovarati pred Agencijom za sprečavanje korupcije zbog toga što u svojim izvještajima o imovini i prihodima za 2010. nijesu prijavili poklon putovanje u Dubai, vrijedno skoro 30.000 eura.

Direktor Agencije Sreten Radonjić i njegovi saradnici obrazložili su to činjenicom da je to tijelo sa radom počelo 1. januara 2016, te da ne mogu retroaktivno pokretati postupke za prekršaje iz nekadašnjeg Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

I prema tom propisu, koji je važio do 1. januara 2016, ovi funkcioneri su takođe bili dužni da dostave potpune podatke o prihodima i izvorima prihoda, uključujući i poklon putovanje, a koje je platio predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

Ovo je odgovor Radonjića i Agencije na zahtjev Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da se utvrdi da li su Đukanović i Gvozdenović tada prekršili Zakon o sprečavanju sukoba interesa, jer nijesu prijavili putovanje koje je koštalo 29.500 eura, a koje je platio Knežević.

Ponovo u kratkom roku odbranio Đukanovića

Zanimljivo je da je MANS zahtjev poslao 7. februara, a da je Agencija ekspresno, samo četiri dana kasnije, donijela odluku kojom odbija kontrolu ovih visokih zvaničnika.

Zbog toga je advokat MANS-a Veselin Radulović protiv ove odluke podnio tužbu Upravnom sudu.

Agencija nastavlja odbranu Đukanovića

Odbjegli bankar i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević dostavio je medijima prošle sedmice račune prema kojima je plaćao račune za luksuzni boravak šefa države i DPS-a Mila Đukanovića i njegove supruge Lidije, ali i aktuelnog potpredsjednika parlamenta Branimira Gvozdenovića u Dubaiju.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac poručuje da Agencija “nastavlja odbranu šefa DPS-a i njegovih bliskih saradnika i pored očiglednih dokaza da se zakon u kontinuitetu krši, bilo da se radi o finansiraju DPS-a ili obavezi da istinito prijavljujeju svoje prihode i imovinu”.

“Ovog puta, Agencija se odlučila na odbranu koja podrazumijeva stav da prije 2016. godine kada je ona osnovana, nije ni postojalo zakona i propisa koji regulišu ovu oblast, što je potpuna besmislica. Nažalost, ovo je još jedan dokaz da je za Agenciju nemogući scenario u kojoj šef DPS-a za bilo šta može da odgovara, bilo prekršajno, bilo krivično. Čak i kada se zbog pritiska javnosti morala kazniti DPS kao partija, to je urađeno na način da to ni u kom slučaju ne dotiče njenog šefa”, poručio je Milovac.

Knežević je ranije saopštio da su ga avionske karte za Đukanovića i Gvozdenovića koštale 6.500 eura, te da su letjeli avionima ekskluzivne kompanije Emirejts. Smještaj za njih troje u hotelu “Van and onli rojal Miraž” predsjednik Atlas grupe je platio 23.000 eura.

Krivična prijava protiv DPS-a, predsjednika partije i više NN lica

MANS je prije dva dana podnio krivičnu prijavu protiv DPS-a, predsjednika te partije Đukanovića, te odgovornih u toj partiji, kao i protiv više NN lica - aktivista DPS-a, zbog sumnje u pranje novca, falsifikovanje službene isprave i povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

“U krivičnoj prijavi koja je podnijeta specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, navedeno je da su prijavljeni obavili konverziju 100 hiljada dolara u eure, čije porijeklo su prikrili znajući da se radi o novcu pribavljenom krivičnim djelom, sačinili službene isprave - finansijske izvještaje i izvještaje o finansiranju izbornih kampanja sa neistinitim podacima u kojima nijesu navedene donacije koje je DPS primao. Uz to su taj novac preko aktivista koristili za uticaj na slobodu opredjeljenja pri glasanju, odnosno kupovinu glasova na izborima u Zeti”, pojasnili su ranije iz MANS-a.

U medijima je 12. januara objavljen snimak na kome se vidi kako Duško Knežević u svojoj kući u Zeti funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat za koji navodi da se u njemu nalazi 97.500 eura, navodeći da je prethodno zamijenio 100.000. Nakon preuzimanja koverte, Stijepović odlazi na predizborni skup DPS-a u Zeti.

"Duško Knežević je više puta javno saopštio da se o predaji ovog novca u iznosu od 97.500 eura Slavoljubu Stijepoviću, prethodno dogovorio sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem”, stoji u prijavi MANS-a. MANS je krivičnu prijavu protiv Đukanovića i DPS-a podnio nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije saopštila da će ih prekršajno sankcionisati 20.000 eura zbog neprijavljivanja donacije Kneževića, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija. Specijalno državno tužilaštvo je početkom februara saopštilo da je bivši gradonačelnik Podgorice i aktuelni Đukanovićev generalni sekretar optužen za pranje novca putem pomaganja.

Krivična prijava protiv Radonjića i zbog platne kartice i duga od 16,7 hiljada eura

MANS je 23. januara podnio zahtjev za pokretanje postupka u kojem će ASK utvrditi da li je Đukanović prekršio zakon jer postoji sumnja da nije prijavio prihod od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741,24 eura, koliko je iznosio njegov dug na platnoj kartici, koji je platio Knežević.

ASK je i taj zahtjev odbio, nakon čega je MANS podnio krivičnu prijavu protiv Radonjića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj.

Đukanović je, nakon što ga je Knežević opomnenuo u vezi sa dugom, saopštio da je novac vratio Atlas banci.

ASK nikada nije odgovorila “Vijestima” da li je provjerila od kojeg novca je to predsjednik otplatio, s obzirom na to da nema prijavljenu ušteđevinu.

Bonus video: