Pokret za neutralnost: Đukanović neistinama pokušao da omalovaži koncept neutralnosti

"Većina stanovništva, 51 procenat, vjeruje da je koncept neutralnosti izvodljiv"
4 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2015. 09:40h

U emisiji "U raljama života" premijer Milo Đukanović iznio je niz neistina u o konceptu vojne neutralnosti, koje su za cilj imale manipulaciju građana u vezi sa tom idejom koja - kako su pokazala nedavno procurela povjerljiva dokumenta u okviru afere "Depeša" - predstavlja ozbiljnu opasnost po podizanje nivoa podrške NATO integracijama, navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Kako se dodaje Đukanović je "plasirao nekoliko nevjerovatnih zamjena teza i neistina".

"Đukanović kaže da "neutralnih zemalja više nema", to potkrepljujući sledećom argumentacijom: "Švajcarska je postala članica Ujedinjenih nacija. Švedska, Austrija, Finska, Irska, Kipar i Malta su zemlje koje nijesu članice NATO saveza, ali one jesu članice Evropske unije, dakle baštine onaj najveći dio vrijednosti, koji baštini i NATO i takođe preuzimaju najveći dio odgovornosti kao da su članice NATO saveza. Svaka od ovih država je u ISAF-u".

"Kako je koncept neutralnosti prevashodno povezan sa vojnom neutralnošću onda je teza koju je plasirao Đukanović - da Švajcarska nije neutralna jer je članica UN-a - klasična prevara i spin: članstvo u UN-u nema nikakve veze sa konceptom vojne neutralnosti, tj. članstvo u svjetskoj organizaciji ni u jednom, pa ni u najmanjem, segmentu ne derogira neutralnost zemlje članice. Suprotno je: prema svim aktima UN-a, ta organizacija, makar prema onome što stoji u osnivačkim aktima, promoviše suverenitet i integritet, što su osnovne kategorije i koncepta neutralnosti", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Iz Pokreta ocjenjuju da Đukanović nastavlja sa tezom da ne postoje neutralne zemlje, te da izvodi zaključak da šest nominalno neutralnih zemalja koje su ujedno članice Evorpske unije zapravo i nijesu neutralne zbog toga što "baštine onaj najveći dio vrijednosti, koji baštini i NATO".

"Đukanović se ovdje dotiče apstraktnog pojma vrijednosti, koji, zapravo, ne znači ništa u ovom kontekstu, kada je riječ o egzaktnom pitanju vojne neutranosti. Po toj logici - samo sa druge strane gledano - Turska, recimo, ne bi mogla da se računa za članicu NATO saveza jer ne baštini "onaj najveći dio vrijednosti, koji baštini i NATO", što se često, takođe manipulativno, predstavlja kao Zapadne vrijednosti. Konačno, Đukanović kaže da šest neutralnih zemalja, ujedno članica EU, "preuzimaju najveći dio odgovornosti kao da su članice NATO saveza. Svaka od ovih država je u ISAF-u". Radi istine potrebno je kazati da to nije tačno. Nijesu sve neutralne zemlje dio ISAF-a: dvije od šest neutralnih zemalja, članica EU – Kipar i Malta nijesu učesnice ISAF misije u Avganistanu", navodi se u saopštenju

Iz Pokreta ističu da Đukanović to nimalo slučajno prećutkuje iz razloga što to, između svega ostaloga, "na najbolji mogući način pokazuje da je neutralnost izvodljiva i moguća, pa je masovnom propagandom toga tipa važno pokušati prevariti građane Crne Gore".

"Ipak, na sreću, građani ne nasjedaju na ove i slične manipulacije što pokazuje i interno istraživanje rađeno za potrebe Vlade, a koje je do javnosti došlo i zaslugom Pokreta za neutralnost (Đukanović je i to, aferu DEPEŠA, sinoć pokušao da svede na anti-NATO kampanju, dok je afera potpuno suprotno: kampanja Đukanovića i njegovih anti-Crne Gore) : većina stanovništva, 51 procenat, vjeruje da je koncept neutralnosti izvodljiv", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: