Svilanović: Skori prijem Crne Gore u EU bila bi odlična vijest za Srbiju, oprezno sa prognozama i datumom

Komentarišući aplauz koji je predsjednik Crne Gore Milo Đukanoviću dobio u Evropskom parlamentu (EP), Svilanović je za dnevni list Danas rekao da se nada da je to znači i podšku za skori prijem države u EU
85 pregleda 1 komentar(a)
Goran Svilanović, Foto: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU
Goran Svilanović, Foto: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU
Ažurirano: 06.10.2018. 15:47h

Skori prijem Crne Gore u Evropsku uniju (EU) bila bi odlična vijest za Srbiju, rekao je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

Komentarišući aplauz koji je predsjednik Crne Gore Milo Đukanoviću dobio u Evropskom parlamentu (EP), Svilanović je za dnevni list Danas rekao da se nada da je to znači i podšku za skori prijem države u EU.

Kako je dodao, to bi bila bi odlična vijest i za Srbiju.

On je podsjetio da su Srbija i Crna Gora viđene kao naprednije od ostalih u procesu pregovora i da je Crna Gora otvorila pregovore za 31 od ukupno 33 poglavlja.

Svilanović je dodao da sa prognozama o prijemu ili o mogućem datumu treba biti oprezan, "jer će o tome odluku donositi poslanici narednog saziva Evropskog parlamenta i konačno vlade zemalja članica, znači neki budući Evropski savjet".

On je ocijenio da poslije samita u Sofiji treba biti veoma oprezan u pominjanju bilo koje godine, jer je tamo prihvaćen stav prvo reforma same EU, pa tek odlučivanje o mogućnosti proširenja.

"Do tada nam valja rješavati otvorena pitanja najvećeg značaja koja opterećuju i transformaciju naših društava i unutrašnje reforme, uspostavljanje pravne države i ekonomski razvoj, a još posebno opterećuju pregovore sa EU", smatra Svilanović.

Bonus video: