Herceg Novi: Nema rasprave o Institutu dok se ne potpiše ugovor

„Na žalost već je postalo jasno da su Institut, ali i drugi problemi, kao što su privatizacija Brodogradilišta Bijela, hotel Park, Nord star, kolektor, postali aduti u rukama pojedinaca koji tako grade svoje poslovne imperije i političke karijere“ tvrde u saopštenju
2 komentar(a)
Mediteranski centar, Institut Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Mediteranski centar, Institut Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.03.2015. 16:16h

Zahtjev opozicionih odbornika u hercegnovskom lokalnom parlamentu: SNP, NOVE, PZP, Novske liste i SDP o sazivanje vanredne sjednice SO na kojoj bi bila samo jedna tačka dnevnog reda - privatizacija Instituta Dr Simo Milošević Igalo - odbijen je zbog formalnih razloga, tvrdi se u njihovom današnjem saopštenju. Prije toga isti zahtjev bio je podnesen na sjednici SO.

„Oba zahtjeva su odbijena iz formalnih razloga glasovima većine DPS-a i Izbora, koji nisu dozvolili da ova Skupština zvanično saopšti svoj stav javnosti i građanima Herceg Novog. Čak i činjenica da imaju komotnu većinu od 13 odbornika DPS i 9 odbornika Izbora i mogućnost definisanja zaključaka po njihovoj volji, ali pred očima javnosti nije ih ohrabrila da prihvate ove predloge. Odgovorom koji je potpisao predsjednik Skupštine Andrija Radman, obrazlaže se da je formalno zahtjev suprotan Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine Herceg Novi, ne cijeneći suštinu i hitnost potrebe da se zakaže vanredna sjednica Skupštine“, navodi se u saopštenju.

"Prva formalna suprotnost za predsjednika Skupštine je njegovo tumačenje da tema Instituta Igalo nije u nadležnosti Skupštine. Predsjednik Skupštine, izabran glasovima DPS-a i Izbora, ocjenjuje na taj način da građani i odbornici koj ih predstavljaju nisu nadležni da saopštavaju svoj stav niti imaju pravo da o tome traže informaciju. Takvo tumačenje u potpunosti obesmišljava Skupštinu i eliminiše kao instituciju koja je pozvana da prva reaguje u zaštiti interesa ovog grada. Pravo da odbornici pokrenu inicijativu da se razgovara o ovoj gorućoj temi na ovaj način nije uskraćena samo odbornicima opozicije, već svim građanima Herceg Novog, što i nije neko iznenađenje kada se poredi sa prethodnim privatizacijama kada nisu ispoštovani stavovi ove Skupštine, kao na primer davanje u dugoročni zakup ostrva Mamula“, ističe se u saopštenju.

„Očigledno je da cilj nije bio da se otvori pitanje Instituta, već da se to na svaki način onemogući ili odloži dok se ne potpiše ugovor. Između mogućnosti formalnog odbacijavanja zahtjeva i evidentnog javnog interesa da se o ovom pitanju raspravlja, predsjednik Skupštine se opredijelio za formalno osporavanje zahtjeva. To daje odgovor zašto privatizacija Instituta nije mogla ni prvi ni drugi put da se nađe na dnevnom redu. Prisustvo javnosti u privatizaciji Instituta je suprotno političkom i svakom drugo interesu DPS-a i Izbora. Njihovo procjena je da je mjera dozvoljene javnosti par konferencija za štampu u trajanju od desetak minuta u kojima se dodatno zamagljuje suština, sabijajući stotine strana ugovora u par rečenica, tako da se na kraju ne zna ni ko učestvuje u privatizaciji, niti koliko to košta i koga, niti koje obaveze proističu za zaposlene i grad“, navodi se u saopštenju.

„Na žalost već je postalo jasno da su Institut, ali i drugi problemi, kao što su privatizacija Brodogradilišta Bijela, hotel Park, Nord star, kolektor, postali aduti u rukama pojedinaca koji tako grade svoje poslovne imperije i političke karijere. Nikakvo iznenađenje neće biti ako neki koji su se zalagali protiv privatizacije budu oni koji su prodali Institut, ili neki koji su javno za privatizaciju, budu oni koji tajno rade sve da do toga ne dođe. Zato je svima koji nemaju dobre namjere, od najvećeg značaja, da isključe javnost iz ovih kapitalnih projekata,“ tvrde u saopštenju.

„Namjera opozicije je bila da prezentuje javnosti informacije iz zvaničnih dokumenata Vlade Crne Gore koje se tiču Instituta; da zahtjeva od izvršne vlasti da isto tako javno saopšti informacije koje ima i da se nakon toga predlože zaključci koji bi bili proslijeđeni Savjetu za privatizaciju. Predstavnici većine u lokalnoj Skupštini ne žele da javno iznesu svoj stav jer je on u suprotnosti ili sa stavom javnog mnjenja u gradu ili sa stavom njihovih centrala u Podgorici. Ova Skupština mora donijeti zaključke koji štite zaposlene i Sindikat u Instititu, zatim mora se jasno odrediti koje obaveze iz eventualnog ugovora u ovoj ili bilo kojoj budućoj privatizaciji Instituta, može prihvatiti i na koji način. I na kraju, mora zahtjevati od Vlade jasne i precizne informacije koje garantuju kvalitet investitora, njegovu sposobnost da finansira projekat, reference u oblasti zdravstvenog turizma i spremnost da poštuje prava zaposlenih. Neka javnost procijeni da li je ovakav zahtjev opozicije javni interes, a mi ćemo i dalje insistirati na sazivanju vanredne sjednice Skupštine, "zaključuje se u saopštenju odbornika SNP.PzP, NOVA, Novska lista i SDP, koji su potpisnici zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice Skupštine

Bonus video: