Kako naši političari koriste društvene mreže

Menadžerka društvenih mreža Itana Prljević ocijenila je da političari najčešće na mrežama koriste jednosmjernu komunikaciju
51 pregleda 7 komentar(a)
Facebook i Twitter, Foto: Shutterstock
Facebook i Twitter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2015. 21:14h

Prisustvo političkih ličnosti, organizacija i institucija na društvenim mrežama u 21. vijeku je neizbježno, ali crnogorski političari još uvijek više šalju poruke nego što osluškuju ono što građani imaju da im kažu.

Naši političari očigledno prate trendove, pa ih je na Fejsbuku i Tviteru sve više iz dana u dan. Jedan od aktivnijih poslanika na Tviteru i Fejsbuku je predstavnik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović.

Radunović kaže da preko mreža dobija i korisne sugestije koje mu pomažu u obavljanju posla

On kaže da su društvene mreže efikasna alatka za razmjenu stavova sa prijateljima, ali i nepoznatim građanima. “Kao svaka alatka, i ova ima smisla samo ako je pravilno koristite. Često dobijam odlične sugestije, koje mi pomažu u obavljanju poslaničkog posla”, rekao je Radunović.

Menadžerka društvenih mreža Itana Prljević smatra da se situacija na crnogorskoj sceni društvenih mreža, na polju kako državnih institucija, tako i političkih partija, znatno promijenila u odnosu na period od prije tri godine.

“Sve više i više institucija priznaje društvene mreže kao legitiman način komunikacije. Političke partije i njeni članovi se u sve većem broju sele sa foruma na društvene mreže”, kazala je Prljevićeva za “Vijesti”.

Ona, ipak, dodaje da ono što se ne mijenja je način na koji se komunicira prema svojim pratiocima. “I dalje je ton komunikacije previše fomalan i rezervisan, a što je najvažnije, komunikacija je jednosmerna. Umjesto da se koristi dvosmjerna komunikacija, pribjegava se jednosmjernoj, preslikanoj sa televizijskih programa i reklama, klasičnih objava za javnost i poruka koje nas guše sa bilborda”, rekla je Prljevićeva.

Pozitivno je, smatra ona, to što društvene mreže omogućavaju znatno lakšu komunikaciju sa glasačima. “Bili političari prisutni ili ne, svakako se o njima priča. Stoga je neophodno da ne samo čuju razgovore svojih glasača i glasača svojih suparnika, već i da učestvuju u tim razgovorima. Lična komunikacija sa glasačima je potez koji uvijek donosi najviše poena”, rekla je ona.

Umjesto da prije svega slušaju građane, i dalje šalju “poruke koje nas guše sa bilborda”

Iako su političari i institucije sve aktviniji na društvenim mrežama, prema mišljenju Prljevićeve još nema onih koji bi se mogli izdvojiti kao pozitivan primjer: “Čini se kao da su svi shvatili koliko su društvene mreže bitne i moćan alat slanja poruka, ali ih još uvijek niko ne koristi na ispravan način. Ne koriste se za istraživanja javnosti, a našim političarima je u ovom momentu to veoma potrebno. Podjednako poziciji i opoziciciji”.

Direktna komunikacija sa građanima putem Tvitera i Fejsbuka, ipak, složili su se sagovornici “Vijesti” može biti i mač sa dvije oštrice, jer nedostatak koncentracije, nepromišljenost i pogrešno shvatanje poruke mogu zloupotrijebiti mediji. Takva situacija se desila kada je šala poslanika DF-a Nebojše Medojevića tokom poplava u Srbiji da građani Srbije paze šta žele jer im se može i ostvariti, dodajući pri tom haštag “Beograd na vodi” iskorištena.

“Političari su pod većom lupom od ostalih građana, kao uostalom i za sve drugo. Kao što paze sa kim će biti viđeni i u kojoj kafani, koji će ih tabloid slikati, tako moraju paziti i šta izjavljuju na svojim profilima, jer Internet pamti mnogo duže nego što se čita jedno izdanje tabloida”, rekla je Prljević.

Radunović je kazao da je odgovornost za izgovorenu riječ je velika. Posebno kad dolazi iz usta javne ličnosti. “Ima i onih koji, u želji da se “nadmeću” sa poznatom ličnošću, prelaze granice dobrog ukusa. To su najčešće rizične situacije, kada političarima popusti pažnja i kada napišu poneku neprikladnu rečenicu, koja poslije, istrgnuta iz konteksta, može da bude zloupotrijebljena u medijima” rekao je on.

Prozvao žiri i pokazao siromašni sendvič Montenegro erlajnsa

Radunović kaže da društvene mreže ne koristi isključivo za iznošenje političkih stavova, već i za diskusije o sportu i filmu.

On izdvaja svoje aktivnosti za vrijeme Evrovizije i u medijima prenesenu fotografiju “siromašnog” sendviča iz aviona “Montenegro erlajnsa”.

“Sjetićete se statusa o glasanju crnogorskog žirija na Eurosongu, koji su prenijeli svi mediji regiona, kada Rusiji nisu dodijelili nijedan poen, uprkos činjenici da je bila prvorangirana na osnovu glasova publike. Ili onog statusa sa sendvičom iz Montenegroerlajnsovog aviona”, rekao je Radunović.

Bonus video: