Dačić: Stabilnost Zapadnog Balkana ključna u integracijama

"Kad je riječ o našem regionu postoji sinergija onoga što se može nazvati reformskim ciljevima, zato što Crna Gora, Srbija i druge zemlje na zapadnom Balkanu teže i postavile su kao strateški cilj članstvo u EU", kazao je Dačić
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2015. 18:55h

Učvršćivanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana u integracijama najvažniji je proces srpskog predsjedavanja OEBS-om, saglasili su se premijer Crne Gore, Milo Đukanović i potpredsjednik Vlade Srbije, Ivica Dačić.

Đukanović je Dačiću, koji je predsjedavajući OEBS-om, na današnjem sastanku poželio uspješno obavljanje važne misije.

“Predsjedavanje tom organizacijom značajno je zbog obnove povjerenja u regionu i kvalitetnije saradnje, a Crna Gora nastaviće da pruža svesrdan doprinos tome”, rekao je Đukanović.

Dačić je ocijenio da je Crna Gora važan dio te organizacije koja daje značajan doprinos promociji vrijednosti koje OEBS baštini.

“Tokom mog mandata odnosi Crne Gore i OEBS-a, kao i do sada, biće partnerski i u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva”, rekao je on.

Đukanović i Dačić saglasili su se da dvije države imaju izuzetno dobre odnose, sa perspektivom daljeg ekonomskog povezivanja i afirmacijom evropskih vrijednosti.

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom razgovora su istaknuti odlični odnosi Misije OEBS-a u Podgorici sa izvršnom vlašću i crnogorskim institucijama.

"U tom kontekstu, iskazano je zadovoljstvo aktivnostima Misije koje su u funkciji ostvarivanja strateških prioriteta Crne Gore – integracija u EU i NATO, sa akcentom na dobru upravu i vladavinu prava", kaže se u saopštenju.

Pohvaljene su, kako se navodi, aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa Kancelarijom predstavnice OEBS-a za slobodu medija, na jačanju medijske samoregulacije.

Odnosi relaksirani i rasterećeni nepotrebnih polemika

Odnosi Srbije i Crne Gore su potpuno relaksirani i raterećeni nepotrebnih polemika, rekao je potpredsjednik srpske vlade Ivica Dačić.

"Mi želimo najbolje Crnoj Gori. Želimo joj da bude što prije članica Evropske unije, a isto to želimo i sebi", kazo je Dačić, poslije razgovora sa sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Dačić, koji je predsjedavajući OEBS-om, boravi u Podgorici, gdje razgovara sa crnogorskim zvaničnicima.

On je kazao da će OEBS nastaviti da podržava Crnu Goru u refomskim procesima na putu ka EU, ocijenjujući da je ostvaren veliki napredak u brojnim oblastima. Dačić je rekao da će posjetiti sve države članice OEBS-a, njih 14, ocijenjujui da postoji značajna razlika između pojedinih regiona.

"Kad je riječ o našem regionu postoji sinergija onoga što se može nazvati reformskim ciljevima, zato što Crna Gora, Srbija i druge zemlje na zapadnom Balkanu teže i postavile su kao strateški cilj članstvo u EU", kazao je Dačić novinarima u vili Gorica.

Prema njegovim riječima, Misija OEBS-a se ne nalazi u jednoj državi samo u funkciji dijeljenja savjeta, već da bude aktivni partner reformskih procesima.

"Zato mogu da konstatujem da je mišljenje OEBS-a da treba dati Crnoj Gori punu podršku za ono što je urađeno i što treba dalje da se uradi u tom reformskom procesu", poručio je Dačić.

On je ocijenio da je ostvaren veliki napredak u brojnim važnim oblastima i potvrdio podršku OEBS-a u daljim ključnim oblastima o kojima će se dalje razgovarati na putu ka EU.

"OEBS je zainteresovan da se, sa crnogorskom Vladom i drugim isntitucijama, utvrde i druge oblasti koje Crna Gora želi i u kojima bi OEBS mogao da pomogne", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da je razgovarao sa prestavnicima Misije OEBS-a u Crnoj Gori, navodeći da su mu oni saopštili da sa crnogorskim predstavnicima državnih organa i institucija imaju dobru saradnju.

"Smatram da je to veoma značajno, jer je to jedan od najvažnijih preduslova za uspješno funkcionisanje Misije OEBS-a", naveo je on.

Lukšić je kazao je da će Crna Gora pružiti punu podršku sprskom predsjedavanju OEBS-om tokom ove godine.

"Ono ne dolazi u tako lakom trenutku. U Evropi je mnoštvo izazova, kako na istočnom, tako na južnom bloku i u tom kontekstu, vjerujem da će prioriteti koje je srpsko predsjedavanje definisalo, biti uspješno realizovani", naveo je on.

Lukšić smatra da su projekti koje je OEBS definisao takvi da doprinose otvarivanju onoga što su temeljni ciljevi države - izgradnji demokratskog društva, kao i ostvarivanju strateškog cilja - članstvu u EU.

"Crna Gora je ove godine među zemljama koje će predsjedavati Forumom za bezbjednosnu saradnju unutar OEBS-a od aprila do kraja juna. U tom kontektu, naše predsjedavanje Forumom će podrazumjevati blisku komunkaciju i saradnju sa srpskim predsjedništvom OEBS-a", najavio je on.

Krivokapić: Uloga OEBS je da podrži naš kurs i snagu u borbi za pravedno društvo, jake institucije, mir i bezbjednost

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić istakao je da je za Crnu Goru OEBS važna međunarodna institucija sa svojim vrijednosnim ciljevima koji prate naše vanjsko-političke strateške prioritete, te su podrška našim temeljnim državnim politikama – građanske, demokratske države zasnovane na vladavini prava i slobodi, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

"OEBS ne samo da je imao važnu ulogu 90-ih na ovim prostorima, on i danas ima ulogu da podrži naš kurs i snagu u borbi za pravedno društvo, jake institucije, mir i bezbjednost koji omogućavaju pune individualne slobode", poručio je Krivokapić.

On je u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem ocijenio da su odnosi Crne Gore i Srbije dobri i da je vidljiva obostrana volja i spremnost da se oni unaprijeđuju.

"Moje prvo obraćanje parlamentu sa funkcije predsjednika PS OEBS je upravo bilo obraćanje Skupštini Srbije, to je bila svojevrsna poruka da smo zajedno okupljeni oko vrijednosti i ciljeva koje propagira OEBS, kao i EU", istakao je Krivokapić.

U saopštenju iz Krivokapićevog kabineta se dodaje da je Dačić tokom svoje prve zvanične posjete sa funkcije predsjedavajućeg OEBS, ocijenio da Crna Gora uspješno i aktivno sarađuje sa OEBS, te da ta saradnja predstavlja primjer svima u regionu.

"Dačić je istakao primjer Cetinjskog parlamentarnog foruma kao inicijativu koja daje priliku za vođenje dobrog dijaloga, koji za rezultat ima unaprijeđenje saradnje zemalja regije", zaklučuje se u saopštenju.

Odnosi Crne Gore i Srbije sadržajni, bliski i prijateljski

Misija OEBS-a u Crnoj Gori značajna je za integracioni proces države, ali i za jačanje demokratskog sistema društva, ocijenio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je danas, u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, zaželio Srbiji, koja je predsjedavajuća te organizacije, uspjeh u projektovanim ciljevima, posebno u rješavanju otvorenih pitanja i konstruktivnog dijaloga na području Ukrajine, a u funkciji mira i razvoja.

"Dačić je konstatovao da je Srbija preuzela predsjedavanje u osjetljivom periodu i u okviru brojnih izazova, od kojih je kriza u Ukrajini najteža", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Dačić je, kako se navodi, saopštio da je kao predsjedavajući OEBS-a u funkciji obilaska regiona zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope prvu posjetu odredio za Crnu Goru da bi afirmisao ukupnu saradnju te države i OEBS-a.

"Takođe je iznio uvjerenje da će dati doprinos da se svi projekti Misije OEBS u Crnoj Gori ostvare", navodi se u saopštenju.

Vujanović i Dačić zajednički su konstatovali da su odnosi Crne Gore i Srbije sadržajni, bliski i prijateljski, i u stalnom razvoju u svim oblastima u interesu obje države i njenih građana.

Galerija

Bonus video: