Nova: Požar mržnje ne može se ugasiti protjerivanjem Džomića

“Nova najoštrije protestuje zbog pokušaja vlasti da iz Crne Gore protjera Džomića, i ocjenjujemo da se radi o najnovijem udaru vrha režima na SPC”, navodi se u saopštenju te partije
95 pregleda 15 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2015. 14:04h

Nova srpska demokratija (Nova) osudila je odluku nadležnih organa da paroh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Velibor Džomić mora napustiti Crnu Goru do sjutra, ocjenjujući da to predstavlja još jedan napad na tu vjersku organizaciju.

MUP je odlučio da Džomić mora napustiti Crnu Goru do 18 sati sjutra a ta odluka je donijeta nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ocijenila da Džomić predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost.

“Nova najoštrije protestuje zbog pokušaja vlasti da iz Crne Gore protjera Džomića, i ocjenjujemo da se radi o najnovijem udaru vrha režima na SPC”, navodi se u saopštenju te partije.

Nova je pozvala vlasti Crne Gore da, kako se navodi, prekine sa progonom SPC i njenog sveštenstva, kao i da se Džomiću i drugim sveštenicima koji se nalaze u sličnoj sitaciji omogući trajni boravak u Crnoj Gori.

Atmosfera u kojoj je državna vlast, kako se navodi, u najbližim odnosima sa organizovanim kriminalom i u kojoj se ne hapse šefovi mafije, a hapse se i protjeruju sveštena lica, govori o “moralnom sunovratu”.

“Takva atmosfera govori o moralnom sunovratu koji je društvo u Crnoj Gori doživjelo pod višedecenijskom vlašću Demokratske partije socijalista (DPS), koji ovim činom pokazuje da je puki nastavljač politike iz 1945. godine koja se surovo obračunavala sa sveštenstvom”, navodi se u saopštenju.

Razlozi koji se pominju kao povod za protjerivanje Džomića su, kako smatraju u Novoj, neozbiljni.

“Pošto je Nova, tadašnja SNS, bila organizator protesta zbog priznavanja lažne države Kosovo, jasno je da Džomić nema veze sa organizacijom tog skupa, niti je učestvovao na njemu. A što se tiče priče o paljenju Skupštine, svi možemo da se uvjerimo da je ona na svom mjestu i da se radi o čistom udbaškom podmetanju”, poručili su iz Nove.

Prema njihovim riječima, “požar mržnje” koji u glavi ima “ostrašćeni” vrh Demokratske partije socijalista (DPS), MUP-a i ANB-a, ne može se ugasiti ni protjerivanjem Džomića, jer je to, kako su naveli, mržnja prema tradicionalnoj Crnoj Gori i njenim temeljima oličenim u srpskom nacionalnom identitetu, crkvi i srpskom jeziku.

“Nastavak političke diskriminacije nad srpskim narodom je pravi razlog zbog kog se Džomić želi protjerati iz Crne Gore”, smatraju u Novoj.

Oni su kazali da je projekat, čiji su, kako su naveli, tvorci Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Svetozar Marović i Filip Vujanović, kao i pojedini antisrpski mediji i intelektualci, doveo je do toga da je do sada iz Crne Gore protjerano na desetine srpskih sveštenika.

Bonus video: