Niko ne upravlja ANB-om, Krivokapića izigrali Đukanović i Vujanović

Službenicima Agencije za nacionalnu bezbjednost(ANB) koji do 31. decembra navrše najmanje 50 godina i imaju 30 godina osiguranja, od čega 15 godina u ANB, radni odnos prestaje najkasnije do 1. marta
79 pregleda 0 komentar(a)
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.12.2014. 08:58h

Crna Gora od juče nema direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) nakon što je Vlada razriješila Bora Vučinića sa te funkcije.

Zbog toga je dilema ko će i kako u ANB zaštititi sredstva, metode i izvore podataka od neovlašćenog pristupa, davati instrukcije i naloge za rad organizacionim jedinicama i službenicima, odgovarati za namjensko korišćenje budžeta što su sve ovlašćenja koja, prema Zakonu o ANB, pripadu samo direktoru Agencije.

Moguće je da takvo stanje ostane sedmicama s obzirom na proceduru izbora Vučinićevog nasljednika.

Vučinić

Vlada je juče usvojila amandman prema kojem ona može imenovati vršioca dužnosti direktora ANB najduže na period od šest mjeseci, u slučaju prestanka funkcije direktoru. To je obrazloženo značajem poslova koje obavlja direktor ANB i potrebe njihovog kontinuiranog obavljanja.

Međutim, da bi Vlada mogla da imenuje v.d. direktora Agencije potrebno je da Skupština usvoji amandmane za Zakon o ANB.

Na dnevnom redu Skupštine nema ovog zakona. Sjednica Odbora za bezbjednost je ranije zakazana za danas i predviđeno je da odbor razmatra godišnji Izvještaj o spoljnoj trgovini kontrolisanom robom za 2013. Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić ili neko od članova odbora može tražiti da se razmatraju amandmani Vlade o ANB, ali je i u tom slučaju pitanje da li bi bio promijenjen dnevni red tekuće sjednice Skupštine. Ako se to ne desi, ulazi se u vanredno zasjedanje koje traje od početka janura do kraja marta.

Prema važećem zakonu, Vlada imenuje i razrješava direktora ANB, na predlog premijera. Vlada je dužna da Skupštini, odnosno Odboru za bezbjednost dostavi predlog za kandidata za direktora ANB o kojem ovaj odbor daje mišljenje.

Da bi Vlada mogla da imenuje v.d. direktora Agencije potrebno je da Skupština usvoji amandmane na Zakon o ANB

Vlada je juče kratko saopštila da je razriješila Vučinića sa mjesta direktora ANB nakon što je on ranije podnio ostavku na to mjesto. U odluci Vlade navodi se da je “Komisija za kadrovska i administrativna pitanja razmotrila navedenu ostavku i podnijela Vladi predlog da mr Bora Vučinića razriješi dužnosti direktora ANB zbog podnošenja ostavke”.

Vučinić je 9. decembra podnio ostavku nakon, kako je saopštio, razgovora i dogovora sa Đukanovićem.

Ostavka Vučinića bila je iznenađujuća, iako se o tome odavno spekulisalo navodno zbog toga što se Đukanović i potpredsjednikom Duško Markovićem nisu slagali sa načinom na koji vodi službu. Samo 20 dana prije podnošenja ostavke, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, general Aleksander Veršbo u susretu sa Vučinićem u Briselu “pozdravio je napredak napravljen u reformisanju ANB i jačanju odnosa sa NATO-om i saveznicima".

Đukanović i Vujanović izigrali Krivokapića

Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj je bilo predviđeno da se razgovara o Vučinićevoj ostavci i NATO integracijama nije održana jer joj nije prisustvovao Đukanović. On je u tom terminu bio na sjednici Vlade.

Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta

Iz kabineta predsjednika Filipa Vujanovića saopšteno je da je sjednica odložena zbog toga što nijesu stvoreni uslovi za njeno održavanje jer je Poslovnikom o radu Savjeta predviđeno da sjednici prisustvuju svi članovi.

“Vrijeme održavanja sjednice Savjeta biće blagovremeno najavljeno”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović je sjednicu zakazao na insistiranje Krivokapića. Osim njih dvojice, treći član je Đukanović.

U penziju po sili zakona službenici ANB sa najmanje 50 godina života i 15 godina radnog staža u Agenciji

Službenicima Agencije za nacionalnu bezbjednost(ANB) koji do 31. decembra navrše najmanje 50 godina i imaju 30 godina osiguranja, od čega 15 godina u ANB, radni odnos prestaje najkasnije do 1. marta, predložila je Vlada amandmanom na Predlog izmjena zakona o ANB-u.

Ti službenici imaju pravo na starosnu penziju pod povoljnijim uslovima.

Osim ovakovog odlaska po sili zakona, Vlada je predložila da službenici ANB-a mogu i na lični zahtjev da raskinu radni odnos najkasnije do 1. marta 2015.

Uslov za to je da do 31. decembra ove godine navrše najmanje 50 godina i imaju 20 godina radnog staža. Od toga moraju imati bar 10 godina iskustva u Agenciji, gdje se staž obračunava sa uvećanim trajanjem.

U obrazloženju vladinih amandmana navodi se potreba da se “unapredi stanje ljudskih resursa u Agenciji”.

Vlada na ovaj način pokušava da penzioniše kontroverzne kadrove u ANB, a u opciji su bila dva predloga koji su zagovarali sada već bivši direktor Boro Vučinić, koji je tražio automatsko penzionisanje nekih profila službenika sa određenim brojem navršenih godina života i radnog staža. Za to je ranije dobio i podršku Brisela, a na taj način “očišćene” su službe još nekih bivših komunističkih zemalja prije njihovog ulaska u NATO.

Završetak reformi službi bezbjednosti jedan je od uslova za pozivnicu Crnoj Goru u NATO do kraja iduće godine.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković, pokušao je međutim da zadrži svoje kadrove, preko kojih i dalje, kao bivši šef ANB, vrši uticaj na službu i brzinu njenih reformi.

U službama bezbjednosti godinama se vodi bitka za prevlast između dva klana čiji su interesi suprotstavljeni u politici, biznisu, kriminalnim aktivnostima. Prema informacijama “Vijesti”, smjene po sili zakona trebalo bi da obuhvate stare pripadnike ANB-a koji su eksponenti i jednog i drugog klana.

U prijevremenu penziju mogu i policajci sa 40 godina života i 20 staža, ako Konjević odobri

Vlada je juče usvojila i amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima prema kojima u prijevremenu penziju mogu i policajci, ali samo na sopstveni zahtjev i ako im to odobri ministar unutrašnjih poslova.

Amandmanom je predviđeno da službenici sa namjanje 40 godina života i 20 godina radnog staža, od čega 10 sa policijskim ovlašćenjem, mogu na sopstevni zahjev u penziju, ako im da saglasnost ministar unutrašnjih poslova. Ova zakonska odredba oročena je na prvih šest mjeseci ove godine.

Ovakvom odredbom ministar Raško Konjević, prema informacijama “Vijesti”, želio je policiju sačuvati od mogućnosti da u ranu penziju pođu službenici koji, po njegovoj ocjeni, daju značajna doprinos radu policije, dok se kontroverznih lako može osloboditi.

Bonus video: