Društvo nespremno za borbu sa koruptivnom atmosferom

1 komentar(a)
Dragiša Janjušević (Novina)
Dragiša Janjušević (Novina)
Ažurirano: 12.12.2014. 11:44h

Izbor Komisije za sprečavanje sukoba interesa u Skupštini govori o nespremnosti crnogorskog društva za odlučniju borbu sa svim elementima koji tvore koruptivnu atmosferu i ambijent, ocijenjeno je iz Centra za političku edukaciju.

Ispostavilo se, dodaje se, da je to tijelo doživljeno od velike većine Administrativnog odbora, najvišeg zakonodavnog tijela, kao i od velikog broja parlamentarnih partija, kao tijelo koje treba da posluži za veću materijalnu nadoknadu na mjesečnom nivou zaslužnim partijskim aktivistima Demokratske partije socijalista i provjerenim osobama koje se neće miješati u svoj posao kada je konflikt interesa u pitanju.

"Na isti način kao i do sada Komisija treba da stvara što više konfuzije u javnosti o imovinskom stanju javnih funkcionera, kako bi korupcija, pogotovo ona na visokom nivou ostala netaknuta i na retoričkom nivou“, rekao je predsjednik Centra, Dragiša Janjušević.

Umjesto da, kako je naveo, komisiju čine univerzitetski profesori, predstavnici nevladinog sektora, eksperti iz oblasti antikoruptivnih politika, predstavnici Advokatske komore, nju čine dokazani partijski činovnici.

Janjušević smatra da je izborom direktno pogažen Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen prije dva dana, a koji između ostalog predviđa i formiranje Agencije za borbu protiv korupcije.

"Zakon je pogažen na način što je intencija da dva partijska i anemična tijela, kao što su Komisija za sprečavanje sukoba interesa i Uprava za antikorupcijsku inicijativu budu konstituenti novoformirane Agencije“, naveo je on.

Tim potezom, dodaje Janjušević, šalje se snažna poruka da od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori nema ništa. „Pa makar osnovali još pet agencija i deset komisija, ona oće ostati na istom verbalnom i deklarativnom nivou,uz mogućnost da se možda privremeno dobije neka pohvala u pregovaračkom procesu“.

"Ono što je još bitno istaći da pored predstavnika vladajućih partija u Administrativnom odboru odgovornost snose i predstavnici dijela opozicionih partija koji su glasali otvorene predstavnike DPS-a (Aleksandar Damjanović – SNP i Emilo Labudović – DF) u ovom antikorupcijskom tijelu i samim tim pokazali svoj pristup i sagledavanje situacije kada je primjena kontrolnih mehanizama u borbi protiv korupcije u pitanju“, kazao je on.

Centar za političku edukaciju će, kako je rekao, iskoristiti sve zakonske mogućnosti pred pravosudnim instancama da ospori način izbora Komisije koji je u suprotnosti i sa samim Pravilnikom i kriterijumima koji su predviđeni za njen izbor.

Bonus video: