Lekić: Ugled Mitropolije zavisi i od onih koji je predstavljaju

"Na besmislena pitanja o tome da li podržavam govor mržnje i o mom odnosu prema crkvi nemam namjeru ni da odgovaram"
51 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2014. 18:22h

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić poručio je svešteniku Srpske pravoslavne crkve (SPC) Veliboru Džomiću da ugled svake institucije, pa i religijske, dobrim dijelom određuje djelovanje onih koji je predstavljaju.

Džomić je u Dan-u reagovao na kolumnu objavljenu u "Vijestima" portparola Foruma 2010 i odbornika Građanskog fronta na Cetinju Bobana Batrićevića o posjeti Vladimira Putina Srbiji.

Džomić je ocijenio da Batrićević javnim tvrdnjama o SPC želi samo da skrene pažnju na sebe i pozvao Lekića da odgovori da li podržava navodni govor mržnje njegovog odbornika na Cetinju.

Batrićević je u tekstu “Putin u Beogradu”, u dijelu koji je označio kao izmišljen, naveo da je hodočasnike koji žele da vide ruskog predsjednika u Beogradu ispred "Hrama Hristovog Razvoženja” u Podgorici dočekao i Džomić, "vojvoda od Bileće, sa riječima 'dolazi naš ruski brat, Vladimir Putrin. Dok je Rusije biće i četnika...".

"Mogao bih da budem rezervisan prema sadržaju nekog teksta, pa i u konkretnom slučaju djelova članka Bobana Batrićevića, ali ostajem pri stavu da svako ima pravo na autonomiju promišljanja, i da se ne možemo vraćati na čuveni delikt mišljenja iz vremena koja su za nama", rekao je lider DF-a.

Lekić je podsjetio da se, ako se već predlaže i pokreće politička dimenzija slučaja, Batrićević hrabro i dosljedno bori za vrijednosti slobode i ljudskih i religijskih prava, protiv nekontrolisane i nedemokratske vlasti, čije posljedice, kako je naveo podjednako trpe svi građani bez obzira na vjeru i opredjeljenje, zbog čega je nedavno bio nepravedno i na skandalozan način uhapšen.

"Na besmislena pitanja o tome da li podržavam govor mržnje i o mom odnosu prema crkvi nemam namjeru ni da odgovaram. Javnosti je već poznato da poštujem crkvu i vjernike, i zalažem se za njihova prava, uz podsjećanje da ugled svake institucije, pa i religijske, dobrim dijelom određuje djelovanje onih koji je predstavljaju", poručio je Lekić Džomiću.

Bonus video: