Pljevlja: "Opozicija da ne sakuplja jeftine političke poene"

0 komentar(a)
Pljevlja, sjednica SO, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, sjednica SO, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.09.2014. 18:16h

Prekidom druge sjednice SO Pljevlja i zahtjevom za njeno odlaganje od strane kandidata za predsjednika opštine Mirka Đačića, odbornici skupštine većine pokazali su spremnost za punu demokratsku saradnju sa svim političkim učesnicima u lokalnom parlamentu i želju da predstvničko tijelo građana mora djelovati isključivo primjerom, uzajamnim uvažavanjem, a ne jeftino režiranim političkim akcijama, koje se protive izbornoj volji građana, navodi se u saopštenju DPS-a.

"Kao što je na sjednici i istaknuto, u cilju najbolje parlamentarne prakse i sa željom da se postupak izbora predsjednika opštine, održi u prisustvu svih odbornika SO Pljevlja, očekujemo da će naredni put odbornici opozicije biti u skupštinskoj sali, da se suočimo na javnoj sceni kako priliči odgovornim ljudima, koji poštuju demokratska pravila, čak i onda kada su poraženi. Nije dobro sakupljalti jeftine političke poene, već treba građanima Pljevalja konačno pokazati punu društvenu i političku odgovornost, kako bi konačno prekinuli praksu koju je primjenjivala, punih 17 godina, prethodna skupštinska većina", piše u saopštenju.

DPS navodi i da opozicija u novom skupštinskom sazivu (SNP-Pokret za Pljevlja, DF) nije imala razumjevanja i političke odgovornosti za neophodnost što hitnijeg konstituisanja SO i njenih radnih tijela, kao i izbora predsjednika opštine.

"Očekivali smo da će, kao i 2010. godine, sadašnja opozicija, a tadašnja skupštinska većina, koja je činila iste proceduralne korake, pokazati više razumjevanja. Podsjećamo da je tada konstitutivna sjednica SO Pljevlja bila zakazana 14. juna 2010.godine, a održana 18.juna 2010. godine, dakle 3 dana nakon zakazivanja, zatim druga sjednica SO zakazana 18. juna 2010, a održana 25.juna 2010. godine, tj. nakon 6 dana od dana zakazivanja i treća sjednica SO zakazana 25.juna 2010.godine , a održana 2. jula 2010.godine, odnosno 6 dana nakon zakazivanja, što znači da i 2010. godine nije poštovana odredba Poslovnika o datumu zakazivanja i održavanja sjednica SO. Očigledno da se igra na dvostruke aršine, na jedan način kao skupštinska većina, a na drugi način kao skupštinska manjina."

"Poraz koji su pretrpjeli na lokalnim izborima održanim 25.maja i gubitak ličnih interesa ove političke grupacije, vjerovatno ih motiviše da još koji dan ostanu na svojim pozicijama kršeći Zakon donošenjem određenih odluka i to iz pozicije poraženih, tj.iz pozicije iz koje to nikako ne bi smjeli da rade", dodaje se u saopštenju.

DPS poručuje opoziciji u novom skupštinskom sazivu da nikakvim neprincipijelnim radnjama i politikantskim postupcima ne mogu promijeniti jasno izraženu izbornu volju građana koji su im otkazali povjerenje 25.maja.

"Obećavamo građanima Pljevalja da ćemo i pored demonstrirane opstrukcije od strane SNP-a, Pokreta za Pljevlja i DF-a, a u skladu sa našim izbornim obećanjima, organizovati efikasnu lokalnu upravu, koja će raditi u najboljem interesu svih građana opštine Pljevalja. Pred nama je novo vrijeme kada ćemo angažovanjem stručnih, obrazovanih, posvećenih i dobronamjernih učiniti sve za napredak i kvalitetniji život svih građana Pljevalja", zaključuje se.

Bonus video: