Analitičari: SDP je glavni krivac ali i najveći gubitnik nakon sloma pregovora s opozicijom

Zlatko Vujović smatra da se debakl pregovora sa opozicijom mogao izbjeći da su početne pozicije bile jasnije
52 pregleda 78 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2014. 19:08h

Direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović smatra da bi, ukoliko definitivno propadnu pregovori za formiranje manjinske uprave u Podgorici, glavni krivci bili oni od kojih je sve i zavisilo, odnosno, Socijaldemokratska partija (SDP) i Pozitivna Crna Gora.

"Posebno u svjetlu toga što lideri SDP-a nijesu mogli da obezbijede podršku toj ideji na svojim organima", kazao je Vujović u izjavi za TV Vijesti.

I direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da je najveća odgovornost na SDP-u, jer njen lider Ranko Krivokapić nije uspio da obezbijedi kvalitetnu podršku.

Ona ističe da su pregovori koalicije Evropsko lice Podgorice sa opozicijom počeli tek kad je to odlučio SDP.

"Nema sumnje da je krivac SDP, koja sada može da izađe samo kao najveći gubitnik sa urušenim odnosom sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ali i sa trajno urušenim odnosom sa opozicijom", navela je Uljarević.

Vujović smatra da se debakl pregovora sa opozicijom mogao izbjeći da su početne pozicije bile jasnije.

"SDP je morao da izađe sa mnogo preciznijom ponudom, jer uvođenjem nekih tzv. vrijednosti da se vlast konstituiše za održavanje fer izbora u Podgorici, a pri tom na nacionalnom nivou i u drugim opštinama učestvovati u vlasti sa istim tim DPS-om, postavlja se pitanje da li je to stvarni razlog ili ima nečeg u pozadini", rekao je Vujović.

Uljarević ističe da je, s druge strane, opozicija bila "na nivou zadatka".

"Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) su pokazali visok nivo strpljenja i tolerancije prema svim zahtjevima Evropskog lica Podgorice, prije svega SDP-a", smatra Uljarević.

Koaliciju Evropsko lice Podgorice od početka prate problemi, ali i nejasna politika. Na samom početku bilo je problema oko toga ko će biti nosilac liste a tokom kampanje nijesu bili jasni s kim će praviti postizbornu koaliciju ako se nađu u situaciji da odlučuju o većini, što se i desilo.

Galerija

Bonus video: