Saradnja jača evropsku perspektivu regiona

Kako je saopšteno iz MVPEI, cilj radionice je bila razmjena iskustava i naučenih lekcija u pravcu jačanja operativnog nivoa pregovaračkih struktura
52 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.06.2014. 18:06h

Saradnja u procesu evropske integracije jača evropsku perspektivu regiona, ocijenjeno je na dvodnevnoj bilateralnoj radionici Crne Gore i Srbije koja je danas završena u Miločeru.

Radionicu na temu „Pregovori o poglavlju 23: Iskustva Crne Gore i Srbije“organizovala su ministarstva pravde dvije države i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Crne Gore, uz podršku Programa za pravne i pravosudne reforme u Srbiji i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Dvodnevna radionica, na kojoj su učestvovali članovi pregovaračkih struktura dvije države, organizovana je u okviru plenarne i pet tematskih radnih sesija koje su bile posvećene oblastima: nezavisnost, kvalitet i odgovornost pravosuđa; efikasnost pravosuđa; prevencija i represija korupcije i osnovna prava.

Kako je saopšteno iz MVPEI, cilj radionice je bila razmjena iskustava i naučenih lekcija u pravcu jačanja operativnog nivoa pregovaračkih struktura, daljeg intenziviranja saradnje i poboljšanja rezultata u ovoj oblasti.

„S obzirom na značajno iskustvo i rezultate ostvarene u ovom poglavlju, predstavnici crnogorske strane su srpske kolege detaljno upoznali s realizovanim, tekućim i planiranim aktivnostima u okviru ovog poglavlja“, kaže se u saopštenju.

U fokusu razgovora je, kako se navodi, bila priprema Akcionog plana za 23. poglavlje, kao i reformske aktivnosti na zaokruživanju zakonodavnog okvira, izgradnji i snaženju institucija i jačanju kadra za preuzimanje evropskih obaveza.

Glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović istakao je važnost saradnje u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i podvukao spremnost Crne Gore da znanje i iskustvo iz pregovora podijeli sa susjedima.

Pejović je naglasio da sve zemlje na putu prema EU imaju iste obaveze i zadatke i da saradnja u procesu pristupanja doprinosi da evropske obaveze ispunjavamo brže, efikasnije i lakše.

„On je posebno naglasio značaj saradnje u kontekstu snaženja zajedničke evropske perspektive, poboljšanja imidža i razvojnih šansi cijelog regiona“, kaže se u saopštenju.

Šefica tima Vlade Srbije za pregovore o pristupanju EU Tanja Miščević je istakla da na evropskom putu treba vrednovati pojedinačne napore i ostvarene rezultate svake države.

Ona je naglasila značaj saradnje u procesu pregovora, međusobne razmjene znanja i iskustva, kao i mogućnosti podjele posla u cilju lakšeg dostizanja standarda kojima dvije države streme.

Koordinatorka GIZ programa za pravne i pravosudne reforme Ljubica Pavlović istakla je da će ta organizacija i u narednom periodu nastaviti da podržava pregovarački proces sa EU u objema zemljama, u regionalnim, bilateralnim ili nacionalnim okvirima.

U tom pravcu, kako je navela, GIZ je spreman da podrži inicijative za saradnju u raznim oblastima, a naročito one usmjerene na jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta država za pregovore u poglavlju 23.

Bonus video: